Hlavní obsah

Dočasné zaměstnávání zahrnuje už i bílé límečky

Právo, kil

Současným trendem v Evropě je v důsledku rostoucí poptávky po větší flexibilitě a podpoře krátkodobých úvazků nábor a umísťování dočasných zaměstnanců. Agenturní zaměstnávání je nejrozšířenější v dělnických a pomocných profesích, stále více však proniká i do nedělnických profesí, tak zvaných bílých límečků.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce se dočasné zaměstnávání nedělnických profesí uplatňuje v odvětví služeb.

Článek

Využívají ho pro administrativní pozice velké globální korporace (například Siemens, HP), ale také sdílená centra a farmaceutické firmy. Nejvíce se dočasné zaměstnávání nedělnických profesí uplatňuje v odvětví služeb (37 %) a výroby (32 %), nejméně pak ve stavebnictví (9 %), veřejné správě (7 %) a v zemědělství (4 %).

Česko zaostává za evropským průměrem

Mezi země, kde je dočasné zaměstnávání pracovníků této kategorie běžnou praxí, patří Velká Británie, Francie, Holandsko, Belgie nebo Německo. Česká republika se svým celkovým podílem 0,7 % agenturních zaměstnanců stále zaostává za evropským průměrem 1,7 %. Personálně poradenská společnost Hays proto v uplynulých dnech spustila v České republice, Polsku a Maďarsku novou službu, která se zaměří na vyhledávání dočasných zaměstnanců v oblasti „bílých límečků“.

Pružná reakce na změny trhu

„Společnosti tuto službu využívají především pro možnost rychlého řešení nedostatku zaměstnanců. Dalším důvodem je i skutečnost, že firmy nemusí navýšit počet kmenových zaměstnanců a mohou tak řešit vyšší sezónní poptávku po určitých profesích nebo zajistit potřebný personál na časově omezené projekty. Není výjimkou, že se dočasní zaměstnanci nakonec stanou kmenovými,“ připomíná Lenka Pešková ze společnosti Hays Czech Republic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám