Hlavní obsah

Do prvních tříd nastoupí 108 tisíc dětí, odhaduje ministerstvo. Je to méně než loni

Novinky,

Ministerstvo školství odhaduje, že letos přijde k zápisům do prvních tříd základních škol zhruba 135 tisíc dětí, což by bylo o něco méně než loni. Přímo nastouopit do školy by jich nově mělo přes 108 tisíc. Zápisy se budou na všech ZŠ konat od 1. do 30. dubna, ředitelé si navíc mohou vybrat jakýkoli den v tomto měsíci. Z původního lednového termínu se zápisy přesunuly na duben již loni.

Foto: Profimedia.cz

Zápis dítěte do první třídy nemá připomínat přijímací zkoušku.

Článek

„Ve vývoji předškolních dětí je velmi znát každý měsíc navíc. Více času proto pomůže i rodičům, kteří pro své dítě zvažují například odklad,“ poznamenal k posunutí zápisů náměstek pro řízení sekce vzdělávání MŠMT Václav Pícl.

Odklad nejpozději v sedmi letech

K zápisům se dostaví rodiče s dětmi narozenými od 1. 9. 2011 do 31. 8. 2012. Pokud ale dítě není tělesně či duševně přiměřeně vyspělé – a požádá-li o to rodič –, může ředitel školy odložit začátek povinné školní docházky o jeden školní rok.

K žádosti musí být přiloženo jak posouzení příslušného školského poradenského zařízení, tak odborného lékaře nebo klinického psychologa.

Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší osmý rok věku. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že odklad má v ČR zbytečně moc dětí. [celá zpráva]

Zlepšení situace mělo přinést právě posunutí zápisů na duben, podobný účinek má mít i zavedení povinného posledního roku školky.

Přijato může být i pětileté dítě

Do první třídy ale může být přijato i dítě, kterému bude šest let až v průběhu nadcházejícího školního roku. Do školy mohou být pětileté děti ale přijaty jen na žádost rodičů – a samozřejmě pokud jsou přiměřeně tělesně i duševně vyspělé.

Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou pro přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června dalšího roku je doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a navíc také odborného lékaře.

Podle odhadů školského resortu by tedy letos mělo do prvních tříd začít chodit 108 200 dětí, z toho 84 300 šestiletých, 700 pětiletých a přes 23 tisíc sedmiletých a starších – tím pádem po odkladu.

Podrobné informace k organizaci zápisů k povinné školní docházce ministerstvo zveřejnilo zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám