Hlavní obsah

Dinosauři se dočkali dalšího "vyhynutí", zmizí jich až jedna třetina

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové analýzy fosilních pozůstatků dinosaurů, kteří vyhynuli před 65 milióny let, přinesly vědcům překvapení. V několika případech nepatří různě pojmenovaní ještěři k různým druhům, ale jde pouze o vývojová stádia jednoho druhu. Podle odhadů se tak může vytratit až třetina dosud určených dinosaurů.

Foto: Profimedia.cz

Dinosauři náhle vyhynuli před 65 milióny let poté, co 160 miliónů let dominovali pozemské fauně.

Článek

"Mláďata a dospělí jedinci vypadali u dinosaurů opravdu velmi odlišně, jakoby patřili k odlišným druhům," vysvětluje expert na pravěké tvory Mark B. Goodwind, zástupce ředitele oddělení paleontologie v muzeu Univerzity v Berkley. Proto podle něj především v období pozdní křídy odlišné morfologické znaky, které vedly při zařazování dinosaurů k mnoha omylům. 

Postupně se tak smrskla rodina kachnovitých hadrosaurů, nebo postupné vytvoření čelního pancíře vedlo k mylnému vytvoření Torosaura a dalším kandidátem na vymazání je Nanotyranosaurus, který je podle všeho mládětem a nikoli specificky odlišným trpasličím druhem filmově proslaveného druhu Tyranosaurus rex.

Na základě nových počítačových modelů a ojedinělých nálezů, kdy se vyskytl nějaký druh dinosaura ve více vývojových stádiích, odhaduje paleontolg John "Jack" Horner z Montanské státní univerzity, že paleontologové špatně klasifikovali až třetinu dosud známých dinosaurů.

Znaky pohlavní dospělosti

Horner vysvětluje, že podobně jako u ptáků, byly některé znaky u dinosaurů symbolem pohlavní dospělosti. To byla podle něj jediná funkce rozličných zvláštních rohů a ostnů, či specifických ornamentů na lebkách, které pak s odstupem miliónů let mnohé paleontology pomýlily, včetně skutečnosti, že málokdy se podařilo nález najednou dinosaura ve více vývojových fázích na jednom místě. Vytváření těchto odlišných znaků usnadňovala dinosaurům tzv. metaplastická kostní hmota.

Podrobným snímkováním Horner a Goodwin tak například určili, že dosud tři odlišné druhy dinosaurů: Pachycephalosaura, Stygimolocha spinifera a před třemi lety nově objeveného Dracorexe hogwartsia, jsou ve skutečnosti tři stadia jednoho a téhož druhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám