Hlavní obsah

Díky švýcarským vědcům by díry v silnicích mohly být minulostí

Novinky, tcs

Výmoly na silnicích jsou zejména v našich končinách jevem více než častým. Švýcarský tým vědců si však nyní patentoval unikátní metodu využívající nanotechnologie, která by mohla věčný silničářský problém vyřešit. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Švýcarsku vymysleli způsob, jak zabránit, aby se v silnicích dělaly výmolyVideo: Reuters

 
Článek

Celý princip je vlastně geniálně jednoduchý. Vědci chtějí zabránit vznikání prasklin v asfaltu už v zárodku. „Celý nápad spočívá v tom, že chceme asfalt zahřát na správnou teplotu, aby sám v sobě tyto praskliny zaplnil,“ řekl Etienne Jeoffroy ze švýcarské laboratoře Complex Materials agentuře Reuters.

K tomu mají dopomoci nanočástice oxidu železitého přimíchané do asfaltové směsi. Působením magnetického pole, pak tyto částice směs zahřejí. Rozehřátá směs pak zaplní miniaturní praskliny, které v asfaltovém povrchu silnice vznikají. K údržbě takové silnice je pak zapotřebí pouze vhodně silný generátor magnetického pole.

Na stavbu není potřeba speciálních technologií

Podle Jeoffroye pak stačí silnici jednou za rok uzavřít a projet nákladním vozem, na kterém bude takový generátor spuštěný. Rozhodně se nejedná o silnice, které by se samy spravovaly. Nanočástice rovněž nezabrání tomu, aby se praskliny znovu neobjevily.

Jeoffroy však doufá, že takto vyrobené silnice budou mít až dvojnásobnou životnost. Nevýhoda je, že takto musí být vyrobeny silnice už od začátku. Výhoda pak spočívá v technologické nenáročnosti celého řešení. Do asfaltu stačí přidat nanočástice. Způsob pokládání povrchu se pak v ničem neliší od klasického pokládání silnice.

Vědecký tým nyní shání partnery pro komerční výrobu jejich směsi a věří, že jejich vynález odstartuje malou revoluci v oboru silničářství. Nezávisle na švýcarských vědcích pracuje Erik Schlangen z nizozemské univerzity v Delftu na podobném projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám