Hlavní obsah

Čínskou Božskou loď zasáhlo vesmírné smetí, návrat kosmonautů odložen

Trojice čínských kosmonautů z mise lodi Šen-čou 20 (Božská loď) odletěla na vesmírnou stanici Tchien-kung (Nebeský palác) v dubnu a jejich návrat na zemský povrch byl plánován na tuto středu. Jenže jejich návrat byl podle aktuálních informací odložen na neurčito poté, co jejich kosmickou loď zřejmě zasáhl malý kus vesmírného odpadu, uvedla čínská státní média.

Číňané mohli díky speciální mikrovlnce poprvé na vesmírné stanici grilovatVideo: Reuters

Článek

Jejich nástupci, posádka mise Šen-čou 21, dorazili na vesmírnou stanici už o víkendu.

„Předpokládá se, že pilotovanou kosmickou loď Šen-čou 20 zasáhl malý úlomek oběžného odpadu a v současnosti probíhá vyhodnocování dopadu a souvisejících rizik,“ informoval Čínský úřad pro pilotované vesmírné lety (CMSA) v prohlášení, na které upozornil list The Guardian.

„Aby bylo zajištěno zdraví a bezpečnost kosmonautů a úspěšné dokončení mise, bylo rozhodnuto, že původně plánovaný návrat Šen-čou 20 dne 5. listopadu bude odložen,“ konstatovali Číňané.

Vesmírná trouba

Úřady neuvedly, kdy mělo k incidentu dojít. Ještě na začátku týdne nebyly hlášeny žádné problémy - média jen informovala, že obě posádky si společně pochutnaly na pečeném kuřeti připraveném v první troubě stanice (úvodní video článku), kterou tam dopravila posádka Šen-čou 21.

Novou palubní horkovzdušnou troubu poprvé použili k pečení jídla na oběžné dráze, což podle nich představuje významný pokrok v tzv. vesmírné kuchyni. Umožnilo to členům posádek misí Šen-čou 20 a Šen-čou 21 „vychutnat si čerstvě upečená jídla, jako jsou kuřecí křidélka a steak“. Jídlo se tak na orbitě v prostředí mikrogravitace jen neohřívalo, ale de facto „vařilo“.

Jak připomněl web Interesting Engineering, tak zatímco na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se dříve experimentálně pekly čokoládové sušenky (nekonzumovaly se), testovací čínská trouba se zdá být výkonnější.

V roce 2020 totiž astronauti americké NASA testovali prototyp vyrobený společnostmi NanoRacks a Zero G Kitchen, kterému trvalo upečení jedné sušenky přes dvě hodiny. Naproti tomu čínská trouba údajně ugrilovala kuřecí křidélka za pouhých 28 minut.

Související články

Výběr článků

Načítám