Hlavní obsah

Chorvatský novinář propuštěn z práce kvůli nápisu na tričku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhřeb

Propuštěním z práce potrestal zaměstnavatel kameramana soukromé chorvatské televize RTL, který na zasedání vlády přišel v tričku s nápisem urážejícím vládu. Kameramana se zastalo sdružení chorvatských novinářů.

Článek

Fotografie provinilého novináře se objevila v chorvatském tisku. Na tričku se skví nápis v angličtině: "Nepotřebuji sex; dennodenně se mnou vyje...á vláda."

Kameramana si ve skupině novinářů při zasedání vlády všimla premiérka Jadranka Kosorová. "Vyzývám naše hosty, kteří jsou na zasedání vlády, aby nás neuráželi a neponižovali. Takový postoj nebudu tolerovat," řekla a dodala, že urážky nepředstavují svobodu tisku.

Chorvatská televize RTL vyslovila nad incidentem politování a oznámila, že s inkriminovaným kameramanem přerušila spolupráci, protože porušil etický kodex své profese a poškodil pověst této instituce. Proti propuštění novináře protestovalo Sdružení chorvatských novinářů (HND).

"Jsme nepříjemně překvapeni propuštěním kameramana Ivana Cvirna. Rozhodnutí bylo patrně přijato po intervenci premiérky Jadranky Kosorové, která na zasedání vlády neocenila nápis na jeho tričku," uvedla HND v prohlášení. Chorvatský tisk komentoval incident slovy, že kameraman se odvážil říci jen to, co si myslí spousta Chorvatů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám