Hlavní obsah

Čeští vědci si připsali zásadní objev. Zjistili, čím zvířata vnímají magnetické pole

– Brno

Čeští vědci zjistili, jakým způsobem se zvířata orientují podle magnetického pole Země. Doposud se vědělo, že někteří živočichové mají schopnost reagovat na geomagnetické pole, nebylo ale známo díky čemu. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně přišli na to, že za orientaci podle magnetického pole může takzvaný protein kryptochrom v oku.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře vyvolaná magnetickým polem Země.

Článek

„Přišli jsme na to, že když vypnete kryptochrom, živočichové ztratí schopnost vnímat směrovou složku magnetického pole. To je základní předpoklad pro kompas, abychom to mohli používat při orientaci v prostoru,” vysvětlil vedoucí výzkumného týmu, biolog Martin Vácha z Masarykovy univerzity.

Jedná se o významný mezinárodní objev, který přesahuje do neurověd, ekologie, molekulárních věd i fyziologie, uvedla Grantová agentura ČR.

Výzkum, který agentura financovala, publikovali čeští vědci v prestižním americkém vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences USA.

Přesah do kvantové fyziky

Pokusy provedli brněnští vědci na rusovi a švábovi americkém. Ti byli neklidní v situaci, kdy jim v počítačem řízeném systému velkých cívek rotovali se zemským polem.

„Tento test nám po více než šesti letech práce nakonec umožnil předstihnout jiné světové laboratoře, protože jsme ukázali, že onen pozoruhodný protein kryptochrom je pro detekci směru magnetického pole nezbytný,” vysvětlil Vácha.

„Posouvají se tím hranice známého i ve fyzice,” dodal. Z poznatků by mohla čerpat i kvantová fyzika.

Šváby si vybral proto, že před lety byli i díky své velikosti základním hmyzím modelem pro neurology. Jeden šváb má dva druhy kryptochromů, jeden savčího typu jako u lidí a druhý jako kvasná muška.

Reklama

Související články

Čeští vědci pošlou nad Antarktidu dron

Čeští vědci pracují v Antarktidě bezmála na třiceti výzkumných projektech, které by mimo jiné měly odpovědět na některé otázky spojené s globálním oteplováním....

Výběr článků

Načítám