Hlavní obsah

Čeští šéfové jsou drsňáci, slovenští jsou tvrdší

Právo, kil

Být respektovaným a zároveň oblíbeným šéfem není snadné. Majitelé firem a vedoucí týmů se mnohdy zaměřují na výsledky a efektivitu práce natolik, že zapomínají na pocity svých zaměstnanců. Ti by si přáli schopného a férového šéfa, často jsou ale vystaveni despotickému a neetickému jednání.

Foto: Profimedia.cz

Šéfové drsňáci zároveň nabourávají loajalitu svých podřízených vůči firmě.

Článek

Průzkum „Jací jsou čeští šéfové?“ společnosti McGuffin, s. r. o., vypracovaný pro značku Milka, ukázal, že 68 % zaměstnanců se pravidelně u svých nadřízených potýká s projevy drsného chování, 48 % výrazně drsného jednání a 78 % postižených si pak jeho následky odnáší s sebou domů.

Více stresu

Průzkum prokázal, že negativní atmosféra v práci způsobuje až u třetiny dotázaných zdravotní problémy vyvolané přemírou stresu.

Negativní atmosféra v práci způsobuje až u třetiny dotázaných zdravotní problémy vyvolané přemírou stresu

„Silné emoce a stres mají určitou setrvačnost a jen málokdo umí takzvaně ‚vypnout‘ a nenosit si je s sebou domů. Každodenní život pak kvůli tomu může znepříjemnit například migréna, žaludeční potíže, bolesti kloubů a jiné zdravotní potíže,“ uvádí Filip Lepier, ředitel společnosti McGuffin.

Méně spánku i sexu

Zaměstnanci, kteří jsou vedeni drsným způsobem, se cítí o 18 % méně atraktivní pro své okolí a téměř polovina z nich uvažuje o změně zaměstnání. Oběti drsného jednání nemohou na útlak v práci zapomenout ani doma v posteli a poruchy spánku jsou pro ně standardem. Dokonce mají v porovnání s podřízenými férových šéfů o 12 % menší chuť na sex. Kromě ruinování osobního života svých pracovníků šéfové drsňáci zároveň nabourávají loajalitu svých podřízených vůči firmě, což přináší řadu dalších problémů.

Lhaní, podvádění, ponižování

Nejhůře hodnocenými vlastnostmi šéfů jsou lhaní, manipulace, podvádění a ponižování. Od vedoucích očekáváme etické jednání, férovost, motivaci, poctivost a pochopitelně profesionalitu. Ideálem je lidský šéf, který dokáže vykonanou práci ocenit, pochválit za ni a za podřízené se ‚prát‘.

„Na obhajobu nadřízených je třeba říct, že často nejsou hodnoceni spravedlivě. Šéfům ženám jsou častěji než mužům přičítány drsné vlastnosti související s emocionální nestabilitou. Rovnítko mezi slovy žena a hysterka tak nabírá nepříjemných rozměrů,“ připomíná Lepier. Z průzkumu rovněž vyplynulo, že veřejnost vnímá starší šéfy jako větší drsňáky, podle respondentů tak šéfové s věkem hrubnou.

Kam za jemnějšími šéfy

Slováci mají statisticky výrazně tvrdší šéfy než Češi. Zvláštní je, že mezi pohlavími se hodnocení vedoucích výrazně neliší. Rozdíl v hodnocení se spíš váže k úrovni vzdělání dotázaných. Čím vzdělanější zaměstnanec, tím pozitivněji hodnotí své nadřízené.

Nejdrsnější šéfy v Česku má Liberecký, Královéhradecký a Plzeňský kraj. Za nejjemnějšími nadřízenými pak zamiřte na Pardubicko, na Vysočinu, případně do Ústí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám