Hlavní obsah

Čeští botanici objevili nový druh vanilky

Čeští botanici slaví úspěch. Loni ve vietnamské džungli objevili nový druh vanilky. Botaniky upoutaly na tomto dosud neobjeveném druhu velké a výrazně zbarvené květy. Fotografie nové vanilky, a možná i samotnou rostlinu, budou moci lidé spatřit v březnu v Praze na tradiční výstavě orchidejí, k nimž vanilovníky patří.

Foto: Rybková Prahy/Romana města hl. zahrada Botanická, ČTK

Nově objevený druh vanilky, botaniky zaujala svým výrazným zbarvením a květem.

Článek

Vanilku znají lidé nejčastěji v podobě hnědých tobolek, jejichž obsah se používá pro výraznou příjemnou vůni a chuť k ochucení pokrmů. Vanilovníky, z nichž se jen některé používají v kuchyni, ale patří mezi orchideje, takže tvoří i krásné květy. Právě ty přilákaly pozornost českých botaniků, kteří loni s vietnamskými kolegy procházeli v rámci společné expedice takřka nedotčený deštný prales v přírodní rezervaci Hon Ba na jihu Vietnamu.

"Na březích říčky Song Day narazili na rozkvetlé květenství vanilky, kterou nikdo z nich neznal. Šlo o nápadnou a vzrostlou liánu s poměrně velkými květy ve výrazné barevné kombinaci žlutozelené a hnědočervené s nápadně vlasatým pyskem," uvedla mluvčí pražské botanické zahrady Veronika Podušková.

Po zmíněných tmavých chlupech na pysku dostala rostlina jméno Vanilla atropogon. "Zda tato podivuhodná orchidej roste ještě někde jinde, se zatím neví," doplnila Podušková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám