Hlavní obsah

Česko vyzkouší svůj první testovací vesmírný modul

Praha

Česká republika už brzo vyzkouší historicky první testovací vesmírný modul, na němž pracuje několik let tým expertů a nadšenců. Modul by měl sloužit vybrané posádce při výcviku, trénincích a simulaci pod vodní hladinou.

Vesmírný modul v pražském RadotíněVideo: Novinky

 
Článek

Už od dětství snil autor projektu Matyáš Šanda o tom, že vybuduje vesmírný modul, který by měl posloužit jako simulátor a výcvikový prostor pro posádku při letu do vesmíru.

„Už když jsem byl malý kluk, tak jsem o podobných věcech snil. Samozřejmě takové věci nelze realizovat jen tak. Je potřeba, aby to mělo nějaké využití. Nyní nastal ten správný čas,“ uvedl autor projektu.

„Modul H03 má tříčlennou posádku a využití je spousta. Od medicíny, psychologie, armádní složky, policie, hasičů až po ten výcvik kosmonautů,“ uvedl Šanda.

Náklady tři milióny

Ústav leteckého zdravotnictví již vybral šestičlenný záložní tým, který prošel speciálními testy. Těmi obvykle prochází armádní složky. Jejich součástí byla například specializace na uzavřený prostor, psychologie či fyziologie.

„Toto zařízení bude ideálně umístěné někde pod vodní hladinou, aby bylo k dispozici každý den pro výcvik, tréninky a simulace,“ prozradil Šanda.

Celkové náklady projektu se pohybují okolo tří miliónů korun. Převážnou část si tým expertů hradí sám, v loňském roce tento projekt podpořila i veřejnost.

Jakmile bude modul dokončen, čeká ho ještě před sestupem na dno týdenní simulace celé mise na souši.

Je jisté, že tento vesmírný modul je v Česku naprostou raritou. V radotínském zázemí firmy Kovoklima Gürtler se jedná o naprostý unikát, který má jen NASA.

Reklama

Výběr článků

Načítám