Hlavní obsah

Česko se stává softwarovou velmocí, IT láká třetinu zahraničních investorů

Právo, Petr Kotek

Přes 4,5 tisíce nových pracovních míst vznikne díky investicím, kterým do České republiky pomohla v prvním pololetí letošního roku agentura CzechInvest. České i zahraniční společností připravily dohromady 125 projektů v celkové hodnotě přesahující sedm miliard korun.

Článek

„Téměř devět z každých deseti nových projektů se přitom věnuje výzkumu a vývoji nebo službám,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Z aktuálních statistik agentury CzechInvest vyplývá, že se u nás nejčastěji investuje do informačních technologií a vývoje software. Vloni své programátorské zázemí rozšířili například ve Stora Enso Timber, v LMC nebo v T-Systems. Celkem bylo v prvním pololetí letošního roku takových projektů 48, tedy více než třetina.

Jsme na špici mezi zeměmi Visegrádské čtyřky

Výjimečnou pozici České republiky pro investice do IT potvrzuje i nedávno ukončená dlouhodobá studie Trastu pro ekonomiku a společnost a britské univerzity Hertfordshire sponzorovaného Mezinárodním visegrádským fondem. Ta sledovala investice do všech zemí Visegrádské čtyřky, a zatímco složení nových projektů je v ostatních zemích mimo ČR prakticky stejné, jen v Česku vývoj softwaru významně převažuje.

Technologický akcelerátor v Silicon Valley

Agentura CzechInvest také letos odstartovala Český technologický akcelerátor v USA. Ten dává příležitost slibným českým nápadům prorazit v Silicon Valley. Zatím CzechAccelerator využily společnosti Cognitive Security, ImageMetry a BoldBrick. Firmy, které by chtěly v Kalifornii strávit začátek příštího roku, se CzechInvestu mohou přihlásit až do konce září.

„Česká republika umí výzkumníky, vývojáře, designéry a další obdobné specialisty podpořit ze zdrojů Evropské unie. To je zvlášť v době, kdy je globální ekonomika ještě velmi křehká, obrovská výhoda třeba oproti starým členských zemím EU. Ještě v roce 2007 tak mezi novými investicemi jasně dominovala výroba, dnes je v čele výzkum a vývoj nebo služby. Je to právě podpora ze strukturálních fondů, která k téhle proměně výrazně pomohla,“ vysvětluje Alexandra Rudyšarová.

Podporu z evropského programu Potenciál určeného průmyslovým výzkumníkům tak získalo 41 projektů, program ICT a strategické služby pomohl 57 společnostem.

Američané si mezi 20 evropskými lokalitami vybrali žatecký Triangle

Druhým nejoblíbenějším sektorem po IT a vývoji softwaru bylo v prvním pololetí letošního roku strojírenství s 19 novými projekty. „Přitom plných 17 z nich se věnuje výzkumu a vývoji a jejich investoři pro ně hledají bezmála dvě stovky špičkových výzkumníků,“ doplňuje Rudyšarová.

„Do strojírenství patří i jedna z nejvýznamnějších investic, které se CzechInvestu podařilo pro Českou republiku v posledních letech získat. Je jí projekt americké společnosti Caterpillar, respektive její dcery Solar Turbines, která plánuje v průmyslové zóně Triangle v Žatci opravovat své průmyslové turbíny z celé Evropy, Afriky a Středního východu. Američané si vybírali mezi dvaceti lokalitami po celé Evropě a právě CzechInvest je přesvědčil, že 450 nových vysoce kvalifikovaných pracovních míst nakonec vytvoří nedaleko Žatce,“ říká Rudyšarová.

Caterpillar přitom na severu Čech letos už jeden svůj podnik otevřel, a to výrobce filtrů AFSI. Ten funguje nedaleko Mostu a pracují v něm na dvě stovky lidí. Mezi významné investice prvního pololetí patří i rozhodnutí chomutovského podniku Sandvik rozšířit výrobu vysoce specializovaných trubek pro jaderné elektrárny. Zaměstná dalších 150 lidí.

Nejvíc míst vzniklo v sektoru elektroniky a elektrotechniky

Třetím nejsilnějším sektorem uplynulého pololetí byla s 15 novými investičními projekty elektronika a elektrotechnika. Devět z těchto investic se přitom věnuje výzkumu a vývoji. Právě v sektoru elektroniky a elektrotechniky také vzniklo nejvíc nových pracovních míst, a to bezmála 1500. Jedním z nově příchozích investorů posledních měsíců byl například taiwanský Gemtek, který plánuje u Plzně vyrábět komponenty pro vysokorychlostní bezdrátově počítačové sítě.

Konec minulého roku přinesl oživení

„Po nejméně ročním propadu přímých investic přinesl už závěr roku 2009 díky zlepšení světové ekonomiky výrazné oživení zájmu i o Českou republiku,“ zdůrazňuje Rudyšarová. „Srovnání prvních pololetí 2009 a 2010 sice ukazuje na stabilní výsledky – vloni jsme za stejné období pomohli 140 projektům, letos jich bylo 125, na druhou stranu počet nově vytvořených pracovních míst je letos podstatně vyšší než vloni. V prvním pololetí 2010 investoři přislíbili vytvořit 4561 nových míst, vloni to bylo o víc než 1600 méně. Znamená to, že se na nás opět obracejí i s většími projekty, které se nám dřív spíš vyhýbaly.“

Takové výsledky odpovídají i předpovědím Konference OSN o obchodu a rozvoji. Podle ní by se globální přímé zahraniční investice měly po dvou letech výrazného propadu letos velmi opatrně vrátit k růstu. Návrat k předkrizovým hodnotám však OSN odhaduje nejdříve na rok 2012.

Největší objem investic zamířil do Ústeckého kraje

Nejvíc nových investičních projektů ohlášených v prvním pololetí letošního roku, přesně 33, vzniká v Jihomoravském kraji. V něm také vznikne 1021 nových pracovních míst, což je v krajském srovnání nejlepší výsledek. Největší objem nových investic ovšem zamíří na sever Čech do Ústeckého kraje, kam trojice společností přislíbila investovat 1,208 miliardy korun.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest vznikla v roce 1992. Od té doby se podílela na 1 481 investicích v celkové hodnotě 672 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných agenturou CzechInvest nachází postupně práci 210 901 lidí. Další tisíce pracovních míst pak vznikají v navazujících investicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám