Hlavní obsah

Červnový Veletrh vědy představí rekordní počet expozic

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Veletrhu vědy, který se uskuteční od 7. do 9. června na výstavišti PVA EXPO v pražských Letňanech, se představí více než 80 vystavovatelů. Během tří dnů nabídne akce přes stovku expozic, mezi nimiž nebude chybět 40 pracovišť Akademie věd ČR, vysoké školy a další instituce i firmy. Jednu z největších populárně naučných akcí u nás pořádá Akademie věd již počtvrté, loni ji navštívilo 17 tisíc lidí.

Foto: Akademie věd ČR

Veletrh vědy je určen všem věkovým kategoriím.

Článek

„Prostřednictvím virtuální reality přeneseme návštěvníky z veletrhu i do středověkého hradiště nebo laboratoře známého českého chemika Antonína Holého, ve které vznikl základ léku proti HIV. Lidé si mohou ‚vyrobit' vlastní zemětřesení, seznámí se se superpočítači, výzkumem parazitů, lasery či falzátorskými postupy v Padělatelském doupěti Ústavu pro českou literaturu AV ČR,“ představila vybraný program PR manažerka veletrhu Andrea Saláková.

Fotoateliér s temnou komorou

Některé stánky budou připomínat improvizované laboratoře, jiné doplní interaktivní exponáty. Zájemci si vyzkoušejí experimenty v různých vědeckých oborech a zapojí se do workshopů a vědeckých dílen.

Foto: Akademie věd ČR

Prostřednictvím virtuální reality se návštěvníci přenesou z veletrhu do středověkého hradiště či laboratoře známého českého chemika Antonína Holého.

Návštěvníci si budou moci zkusit i práci ve fotokomoře, jak Saláková doplnila pro Novinky.

„Víte, jak se vyvolávají fotografie klasickým mokrým procesem? Stánek Ústavu dějin umění AV ČR se promění ve fotoateliér, kde si budou moci lidé vyzkoušet práci v temné komoře či jak se reprodukují umělecká díla. Prezentovat se bude i databáze historických snímků. Program je nejen pro dospělé, ale také pro děti, které si budou moci vyzkoušet své pozorovací schopnosti při práci s fotografickými detaily,” uvedla.

Foto: Akademie věd ČR

Práce v temné komoře

Nebudou chybět ani panelové diskuze a přednášky – ty se budou věnovat tématům Čechů ve vesmíru, kyberbezpečnosti, fake news (falešných zpráv), mediální gramotnosti a vývoje léčiv.

Stánky vystavovatelů doplní kromě přednášek i science show nebo dokumentární filmy.

Kariérní zóna a nutnost rezervace

Pro čerstvé absolventy, doktorandy a další pracovníky ve vědě vznikne na veletrhu takzvaná kariérní zóna. Zájemci se dozvědí, jak zaujmout potenciálního zaměstnavatele, jak napsat životopis či motivační dopis v angličtině a proč se vyplatí budovat osobní marketing.

Foto: Akademie věd ČR

Zájemci si budou moci vyzkoušet rozmanité experimenty a vědci jim přiblíží současný český výzkum.

Foto: Akademie věd ČR

Na veletrhu nebudou chybět science show určené zejména menším návštěvníkům.

Vstup na veškerý program je zdarma, veletrh proběhne ve všechny dny od 10 do 18 hodin. Na přednášky, vědecká představení, panelové diskuze a program kariérní zóny jsou z kapacitních důvodů nutné rezervace, které je možné provést zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám