Hlavní obsah

Cermat měl znovu potíže se skenováním maturitních slohů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Některé školy se opět letos potýkaly s technickými problémy při skenování středečních maturitních slohových prací. Ředitelům škol se následně do Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), organizátora státních maturit, podařilo odeslat dvě třetiny hotových prací. Zbytek se kvůli přetížení aplikačního softwaru pro zálohování souborů mohl naskenovat až během čtvrtka.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tu aplikaci, která to brzdila, jsme vypnuli s tím, že to ukládání musíme vyřešit nějakým náhradním systémem,” uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka. Do budoucna podle něj bude Cermat muset řešit způsob ukládání souborů a fragmentace disků.

Organizace má podle Zíky osm let starou techniku, která by se letos v létě a na podzim měla vyměnit za novou. „Smlouva s dodavatelem, který vzešel z výběrového řízení, by se měla podepsat v květnu,” řekl ředitel.

Jiný problém než loni

Potíže se skenováním výsledků maturitních slohů měl Cermat i loni. Zhruba 300 škol muselo tehdy maturitní práce naskenovat až druhý den. Šlo asi o čtvrtinu výsledků. Podle Zíky to byl zcela jiný problém než letos. Před rokem šlo o výpadek v digitalizaci. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Cermatu Jiří Zíka

Při loňských jednotných přijímacích zkouškách pak Cermat o několik hodin odsunul rozesílání výsledků testů jednotných přijímacích zkoušek hodnotitelům. Podle dřívějšího vyjádření Zíky nešlo o výpadek systému, ale o změnu strategie. Výsledky se podle něj do systému načetly nejprve v typu souboru tif, Cermat ale pak rozhodl, že soubory přeformátuje na vhodnější typ jpeg.

Už vše funguje

Podle Zíky nyní systém Cermatu funguje již bez problémů a během dopoledne mu ředitelé škol odeslali většinu zbývajících maturitních slohových prací ze středy a začali i se skenováním testu z matematiky, který je součástí přijímaček.

Na čtyřletých maturitních oborech středních škol se totiž ve čtvrtek konal první termín jednotných přijímacích zkoušek, jak Novinky avizovaly. [celá zpráva]

„Začali jsme skenovat hned ráno po rozdání přijímaček a celá třetina (maturitních slohů), která nám chyběla, se nám podařila doskenovat. Takže pak už to fungovalo a teď už máme naskenovanou i matematiku,” potvrdila ČTK ředitelka Gymnázia Arabská v Praze Zdeňka Hamhalterová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám