Hlavní obsah

Ceny za inovace ve vzdělávání mají projekty Výluka a Mapa společenských stereotypů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtém ročníku ceny Eduína za inovativní přístupy a projekty ve vzdělávání nejvíce uspěly studentský spolek Výluka a Mapa společenských stereotypů. Z devíti finalistů vybrala tři nejlepší odborná porota, tři své favority ocenila i veřejnost v on-line hlasování, během něhož bylo rozdáno 2666 hlasů. Za dlouhodobý a systematický přínos vzdělávání byl oceněn profesor Jan Sokol. Soutěž pořádá vzdělávací společnost EDUin.

Foto: EDUin

Jana Fryzelková a Sandra Feyglová z oceněného projektu Výluka

Článek

Do čtvrtého ročníku tohoto ocenění se přihlásilo 89 projektů. Porotu nejvíce zaujala Mapa společenských stereotypů Centra současného umění DOX, což je interaktivní materiál, který má pomoci učitelům i žákům při práci s tímto tématem. Jeho součástí je i metodika a tipy pro využití ve výuce.

Foto: EDUin

Zástupce Mapy společenských stereotypů Jiří Raiterman

Podpora mezigeneračních vztahů

Druhé místo u odborníků obsadily Příběhy našich sousedů organizace Post Bellum, které děti seznamují se vzpomínkami pamětníků. Za doprovodu svých učitelů a lidí z Post Bellum se žáci osmých a devátých ročníků ZŠ na několik měsíců stávají rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy.

Na podporu zdravých vztahů mezi generacemi je zaměřen program Povídej, v němž se setkávají děti z mateřských nebo základních škol se seniory z domovů či klubů. Porota mu udělila třetí cenu.

Zkusit si učitelskou práci

V internetovém hlasování měl největší podporu veřejnosti projekt Výluka. Ten umožňuje studentům nepedagogických oborů vysokých škol vyzkoušet si učitelskou práci.

Za ním skončily dva projekty Masarykovy univerzity v Brně. Druhou příčku obsadila Badatelna, což je série populárně naučných videí, která představují zajímavé pokusy z fyziky či chemie. Formát má přiblížit vědu dětem i dospělým.

Třetí příčku obsadil projekt Science slam MUNI. Poskytuje prostor pro setkávání vědců s širokou veřejností. Cílem je diskutovat o vědě také s lidmi, kteří k ní mají zdánlivě daleko.

Foto: EDUin

Filozof Jan Sokol

Do Auly slávy byl uveden profesor Jan Sokol. Prošel pestrou škálou zaměstnání od zlatníka, přes programátora až k filozofovi a politikovi. Od 90. let je spojen se vzděláváním jako poradce ministrů, v roce 1998 se stal ministrem školství v úřednické vládě Josefa Tošovského.

Podle organizátorů je jedním z mála akademiků, který veřejně vystupuje a komentuje dění ve společnosti. Daří se mu komunikovat s mladou generací, je propagátorem Wikipedie a spoluautorem projektu Senioři píší Wikipedii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám