Hlavní obsah

Čeká se silná sluneční bouře. Kromě polární záře může přinést výpadky GPS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během noci na sobotu 11. května by měla Zemi zasáhnout sluneční bouře. V jejím důsledku odborníci očekávají, že i v našich zeměpisných šířkách by mohla být pozorovatelná polární záře. Vedle toho se ale mohou objevit i problémy s rušením signálu GPS i rádiových vln.

Foto: Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

Polární záře zachycená v pondělí 6. května ze Záhořic na Karlovarsku

Článek

Sluneční erupce mohou podle modelů NASA vyvolat geomagnetickou bouři střední úrovně (G2), mezi jejíž projevy patří právě zmíněné problémy s příjmem radiových vln či signálu GPS, a to zejména v blízkosti zeměpisných pólů.

Polární záři by podle modelů mohlo být v noci na sobotu při vhodných podmínkách možné pozorovat i ve středním zeměpisném pásmu včetně území ČR.

Sluneční erupce způsobují výron koronální hmoty, která je ve skupenství plazmatu a skládá se hlavně z protonů a elektronů. Během slunečních erupcí vyvrhne Slunce obrovská oblaka elektrizovaného plynu, který rychlostí stovek kilometrů za sekundu zasáhne magnetické pole Země.

Tyto jevy astronomové sledují s obavami, protože mohou způsobovat geomagnetické bouře, čímž představují nebezpečí pro lidské technologie.

Zatím naposledy byla nad Českem polární záře pozorovatelná v noci na pondělí.

Nad Českem byly vidět polární záře i nová kometa

Věda a školy

Výběr článků

Načítám