Hlavní obsah

Být dyslektik bylo pro úspěšnou vědkyni výzvou

– Praha

Ačkoli trpí poruchami učení, stala se třiatřicetiletá Anna Fučíková vědkyní a sbírá množství ocenění. Vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy, nyní zde vyučuje a pracuje také ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR. Vyvíjí nové křemíkové nanokrystaly, které by mohly sloužit jako nosiče léků či fluorescenční značky, nebo použity v LED svítidlech.

Článek

Před třemi lety byla za svůj projekt oceněna prestižní cenou Česká hlava. Tento týden získala cenu Neuron Impulz pro mladé badatele od nadačního fondu Neuron a miliónovou odměnu na další výzkum. Chce za ni koupit nové přístroje do své pražské laboratoře.

Studijní začátky Fučíkové byly těžké. „Za mého dětství se ještě nevědělo, co znamená dyslexie, dysgrafie a dysortografie, takže si učitelé na prvním stupni o mně jednoduše mysleli, že jsem blbá, dále v životě jsem měla na učitele mnohem větší štěstí,” řekla.

Do páté třídy neuměla rozlišit velké S a otazník

„V učení jsem se zlepšila až v páté třídě. Do té doby jsem neuměla rozlišit třeba velké S a otazník, jakým směrem jsou vlastně zatočené. Až pak jsem změnila školu a učitelé poznali, že ve mně něco je,” tvrdí.

Prošla biologickými a historickými olympiádami, ale u obou předmětů došla do stavu, kdy jí připadaly jednoduché. Až fyzika jí prý dala něco, kde může každý den objevovat nepoznané a stále se učit.

V posledních dvou letech pobývala ve Stockholmu v rámci postdoktorandského pobytu na Technologickém institutu na univerzitě KTH. Od letošního roku vyučuje biology a fyziky na univerzitě i dva zcela nové předměty - nanotechnologie v biologii a fyzikální pozorování nanoobjektů.

Nová metoda vývoje nanokrystalů

Nanokrystaly, které Fučíková vyvíjí, by se v budoucnu mohly využít ke sledování pochodů uvnitř buněk.

„Nanokrystaly jsou schopny svítit v úzké barevné oblasti. Svou šířkou emisní čáry jsou nejlepší na světě. Je to zřejmě díky tomu, že jsme je připravili novou metodou, která vytváří nanokrystal zároveň s jeho ochrannou vrstvou,” popsala.

Nanokrystaly z laboratoře Fučíkové jsou navíc tvarově symetrické, což jim společně s jejich ochranným obalem dává unikátní optické vlastnosti. Tyto nanokrystaly by kromě použití ve farmakologii mohly nahradit luminofory v LED svítidlech.

Díky miliónové odměně od Neuronu bude moci mladá vědkyně na nové aparatuře zahájit výzkum fyzikálních vlastností nového typu nanokrystalu a odhalit, proč je jeho emisní paprsek skoro desetkrát užší než u ostatních křemíkových nanokrystalů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám