Hlavní obsah

Brno získalo 50 miliónů korun na pomoc slabším školákům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno dostalo 50 miliónů korun na projekt, jehož cílem je pomoci žákům se slabším prospěchem. Ve všech 67 školách zřizovaných městem a ve dvou dalších budou působit speciální pedagogičtí pracovníci, kteří těmto žákům pomohou s doučováním a domácími úkoly. Projekt začne od následujícího školního roku a potrvá do konce roku 2020.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Projekt v plné výši podpořilo ministerstvo školství. „Je zaměřený na slabší žáky, kteří mohou mít například složitější podmínky doma v rodině, nemohou se učit nebo nemají dostatek prostoru pro psaní úkolů. Klade si za cíl doučovat žáky po vyučování, aby mohli zůstávat ve třídách a aby tam byl pracovník, který se jim bude věnovat," uvedl primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Kariérní poradenství

Podle Hladíka je součástí i kariérní poradenství žákům osmých a devátých tříd. „Pracovníci jim pomohou nejen napsat úkoly a připravit se na další den, ale také jim poradí s výběrem jejich životního směřování, ať už budou mluvit o střední škole, učilišti, anebo o tom, co je baví, k čemu mají vlohy a kam je nejlepší směřovat,” dodal.

Do projektu se zapojí všech 67 základních škol zřizovaných městem, další dvě školy jiných zřizovatelů a sedm organizací, které na území města poskytují neformální vzdělávání doučováním znevýhodněných žáků základních škol.

Mezi ně patří například organizace DROM, Muzeum romské kultury, Diecézní charita Brno a další.

Část peněz půjde na platy

Velká část peněz půjde na platy. „Pracovníci budou mít dohody o provedení práce. Budou to buď současní pracovníci škol, nebo externisté. Mohou to být i studenti třeba pedagogických oborů nebo lidé, kteří mají pedagogický základ a zvládnou vyučování skrz paletu předmětů základní školy,” doplnil Hladík.

Podle něj mají zkušenost s obdobnou činností například ZŠ Merhautova nebo ZŠ náměstí 28. října.

„Podobné projekty už byly ve školách s větším procentem žáků z vyloučených lokalit. Nyní je to ale poprvé, co je to takto celoplošně,” uzavřel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám