Hlavní obsah

Britští vědci vyvinuli recept na dokonalý šálek čaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z typických vlastností Britů je vášeň pro šálek čaje. Tak jako Češi vypijí nejvíce piva na hlavu ročně, Britové vypijí nejvíce šálků čaje na osobu. A právě proto v království Alžběty II. vědci vyvinuli recept na ideální šálek tohoto nápoje, který poskytne nejbohatší chuťový zážitek a dodá tělu nejvíce zdraví prospěšných látek.

Foto: Profimedia.cz

Britové vypijí nejvíce šálků čaje na osobu.

Článek

Vědci z University of Northumbria sídlící v Newcastlu tvrdí, že v šálku by měl čaj být nalitý šest minut, než ho začne konzument pít. Získá tak ideální teplotu 60 stupňů Celsia a navíc se do nápoje uvolní nejvíce aromatických látek.

Musí se ale zároveň vypít do 17 minut a 30 sekund, pak totiž ztrácí na kvalitě a stává se nepitelným.

Louhovat přesně dvě minuty

Čaj je dobré louhovat přímo v šálku, zalít pytlík s ním vařící vodou přímo v šálku a louhovat přesně dvě minuty. Pak pytlík s čajovými lístky vyjmout, přidat mléko a nechat dalších šest minut získávat ideální chuť, vůni a teplotu 60 stupňů Celsia.

„Když si užíváme šálek čaje, naše patro vyžaduje rovnováhu mezi hořkostí a sladkostí,“ tvrdí profesor Ian Brown z University of Northumbria.

V Británii se denně vypije 165 milionů šálků čaje, tedy 60,2 miliardy ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám