Hlavní obsah

Blahopřání ke státnicím bez potřesení rukou

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachovat termín státnic podle původního plánu se při uvolnění omezujících koronavirových opatření podařilo například fakultě technologické Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně. Vedení školy jen muselo pořídit dezinfekci a omezit počet osob v místnosti, kde studenti skládají státní zkoušku.

Foto: UTB

Studenti fakulty technologické mají po pondělku za sebou státní zkoušky.

Článek

„Situace se měnila ze dne na den. Jednou z výzev bylo navrhnout systém, jakým měli studenti odevzdat své práce, aniž by museli fyzicky navštívit fakultu. Společně s univerzitní knihovnou se nám podařilo vymyslet řešení, díky kterému studenti pouze zaslali elektronickou verzi své práce, a o vše ostatní jsme se společně s knihovnou postarali my,” vysvětlil proděkan pro pedagogickou činnost fakulty technologické Martin Bednařík.

Povedlo se nám převést byrokratickou zátěž do online prostředí.
Martin Bednařík

Proděkan dodal, že se jim tím pádem podařilo převést byrokratickou zátěž do online prostředí.

Jedním ze studentů univerzity, který už má státnice za sebou, je pětadvacetiletý Jan Hanzlík. Ke zkoušce šel v pondělí ráno jako jeden z prvních. Ve své práci se věnoval návrhu křídla letadla a v leteckém průmyslu by rád pracoval i v budoucnu.

„Mám obrovskou radost, dlouho jsem se připravoval, jsem rád, že to mám za sebou. Koronavirová pandemie ovlivnila průběh vypracování diplomové práce, bylo to celé komplikovanější, ale zvládli jsme to,“ sdělil s úlevou v hlase bezprostředně po zvládnutí zkoušky.

Foto: UTB

Ilustrační foto

Toho, že při současné situaci měli studenti podmínky na přípravu státní zkoušky ztížené, si je vědom děkan fakulty Roman Čermák. Studentům však věřil, že vše zvládnou.

„Hned na počátku koronavirové krize jsme udělali revizi letošních bakalářských a diplomových prací. Zjistili jsme, že naprostá většina je téměř před dokončením a bude možné je dopsat i se zavřenými laboratořemi. Naši studenti jsou zvyklí, že práce mají zpravidla rozsáhlou experimentální část. Její zpracování znamená mnohaměsíční laboratorní práci, kterou nelze nechávat na poslední chvíli,“ dodal Čermák.

Studenti přicházeli ke komisi bez roušek. Roušky neměli ani samotní hodnotitelé. V místnosti mohlo být maximálně patnáct lidí, mezi sebou museli udržovat 1,5metrové rozestupy.

Zvláštní atmosféra

Státnicemi procházejí i studenti fakulty humanitních studií UTB. „Během zkoušek vládla i zvláštní atmosféra, kdy zkušební komise například mohla poblahopřát studentům k úspěšnému ukončení studia pouze na dálku ze svých míst za stolem bez potřesení ruky, jako tomu bývá zvykem,“ popsala Renata Šilhánová, proděkanka pro vnější vztahy fakulty.

Středoškoláci chtějí posunutí přijímaček na VŠ. Napsali kvůli tomu rektorům a děkanům

Věda a školy

Na ostatních fakultách zlínské univerzity dochází k posunutí termínů státních zkoušek, a to na červenec a srpen.

„Studenti, například fakulty multimediálních komunikací, nejprve museli dodělat diplomové práce přímo ve svých ateliérech. A ty pro ně byly více než měsíc a půl uzavřené,“ vysvětlila mluvčí UTB Petra Svěráková.

Někteří studenti navíc odjeli na Slovensko, kde po celou dobu zůstali a nemohli se tak ve svých pracích posunout dál.

Reklama

Související články

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

V pondělí nakonec přece jen začaly maturity, i když kvůli březnovému uzavření škol probíhalo letošní druhé pololetí výrazně jinak než obvykle. Přesto se...

Výběr článků

Načítám