Hlavní obsah

Bižuterním firmám na Jablonecku chybí kvalifikovaní řemeslníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bižuterním firmám na Jablonecku chybí stále více kvalifikovaní řemeslníci, od obsluhy sklářských strojů až po sklářské technology. Citelný je nedostatek foukačů skla a zejména pasířů, což je typická jablonecká profese nezbytná pro výrobu kovové bižuterie.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Součástí oboru kov a šperk je i profese pasíř.

Článek

O tříletý učební obor na zdejší škole je malý zájem, v současné době ho studuje jen 13 lidí. Podle předsedy Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB) Pavla Kopáčka by mohly pomoci rekvalifikační kurzy. „Jiná cesta není,“ dodal.

Řešením je rekvalifikace nezaměstnaných

"S úřadem práce diskutujeme o tom, že bychom se mohli pokusit rekvalifikovat zájemce z řad nezaměstnaných, ale i ty, koho by ta práce zajímala," vysvětlil Kopáček. Upravit výuku pro rekvalifikační kurz je ale podle něj náročné.

"V učebním oboru stráví studenti za ty tři roky 1200 hodin, a v tomhle projektu na to máme těch hodin jen 130, něco se musí vynechat a to je problém," poznamenal Kopáček. Rekvalifikace by měla zajistit Střední škola řemesel a služeb v Jablonci, která nabízí učební obor a s nejrůznějšími rekvalifikačními kurzy má dlouholeté zkušenosti.

Bižuterii se daří

Bižuternímu průmyslu na Jablonecku se v posledních letech daří, 90 procent produkce míří do zahraničí. V současné době v regionu výroba skla a bižuterie zaměstnává kolem 4000 lidí a po automobilovém průmyslu tak patří k nejsilnějším odvětvím. Zájem mladých lidí o tradiční obory ale klesá. "Musíme změnit pohled rodičů," poznamenal Kopáček.

"Sklářství je perspektivní obor, kde se dají vydělat peníze a je i šance vybudovat si kariéru a dostat se do zahraničí," potvrdila Andrea Kroupová z Preciosy, která je v oboru největším zaměstnavatelem.

Pomoci by mohla stipendia

Zvýšit zájem o bižuterní obory by mohla také stipendia, která se v Libereckém kraji osvědčila u jiných řemesel. Zatím kraj podporuje obor sklář. "O podpoře pro výrobce bižuterie se jedná, rádi bychom, aby se zapojily i samy bižuterní firmy podobně jako třeba ZOD Brniště podporuje stipendii zemědělské obory," řekla krajská radní pro školství Alena Losová (Změna pro Liberecký kraj). V současné době se podle ní jedná také s Preciosou o podpoře oboru sklářský technolog na Střední uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám