Hlavní obsah

Bilance školství v roce 2010: Nové maturity, písmo i spor o sexuální výchovu

Právo, map

Ostrý start státních maturit na jaře 2011 patřil k loňským nejdůležitějším rozhodnutím v českém školství. Podle ministra Josefa Dobeše (VV) při nich neuspěje pětina studentů. Na podzim proběhla za 120 miliónů korun celoplošná generálka, kdy jich propadla třetina.

Foto: Martin Polák, Právo

Studenti gymnázia v Sokolově při generální zkoušce státních maturit.

Článek

Už od září mohou základní školy nepovinně učit etickou, taneční a filmovou výchovu. Velký rozruch vyvolala příručka sexuální výchovy, po protestech konzervativních rodičů ji ministerstvo stáhlo.

Církev se ostře ohradila třeba proti hře zvané Kompot, kdy žáci sedí na židlích v kruhu a vymění si místa, osloví-li je dítě, které židli nemá, stojí uprostřed a snaží se uvolněné místo získat.

„Vymění si místa všechny ty, které už měly menstruaci. Ti, kteří už někdy onanovali. Ti, kterým roste ochlupení. Ti, kteří už někdy viděli porno (na internetu, v časopise, na DVD),“ citovala příručka údajně nejčastěji opakované výroky s tím, že učitel by měl umět rozlišit, zda žáci reagují upřímně a otevřeně.

Učitelům školství na svém webu zase poradilo, jak reagovat na případy násilí a teroru ve škole. Jestliže je útočník chronicky drzý, pomáhají podle příručky dlouhé vážné pohledy „zraněné laně“ nebo zvolání: „Ale, Pepo, už tě to zase bere?“ Humor prý zchladí překvapivě dost horkých chvilek.

„Rozhodně nepomáhá hádání se s útočníkem. Ještě vždycky můžete z rozbouřené třídy odejít, ale berte to jako poslední možnost. Zbabělost vám totiž děti nikdy neodpustí a jako zbabělost to v každém případě vyzní,“ napsalo ministerstvo.

Školstvím hýbaly i peníze, právě dlouhodobé podfinancování je označováno za důvod poklesu úrovně znalostí českých žáků. Zpráva Organizace zemí pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ukázala, že zatímco vyspělé země dávají na vzdělání průměrně 6,2 procenta HDP, Česko jen 4,6 procenta. Podle mezinárodního srovnání se české děti za několik let zhoršily nejvíce z 65 zemí a jsou na chvostu zhruba první třetiny.

Sjednocení úrovně znalostí by měla podle Dobeše přinést nejen nová maturita, ale i chystané plošné testování v 5. a 9. třídách základních škol, jež má být zavedeno ještě v tomto volebním období.

Zápisné už neprošlo, co bude se školným?

Na 40 základních školách pak odstartovalo ověřování nového typu písma Comenia Script, pro prvňáčky je jednodušší a víc podobné tiskacímu. Od září by jej měly dobrovolně učit další desítky škol.

Do prvních tříd letos mohly také poprvé nastoupit i pětileté děti, toto opatření mělo podpořit rozvoj mimořádných talentů. Pětiletí ale tvořili jen jedno procento z 96 tisíc všech loni zapsaných dětí.

Platy učitelů se od Nového roku zvyšují na minimálně 20 tisíc hrubého. Vysokým školám mělo více peněz přinést takzvané každoroční zápisné. Dobeš ho navrhoval od letoška, nově nastupující studenti by platili do 6000 korun ročně. Rektoři však plán odmítli.

Od roku 2013 by mělo být zavedeno školné v maximální výši 20 tisíc korun ročně, Věci veřejné však nedávno řekly, že by chtěly poplatky za studium zavést později. Ministerstvo školství také nechce povolit vznik dalších vysokých škol, Sněmovna už letos zamítla vznik Královské univerzity v Kutné Hoře.

Reklama

Výběr článků

Načítám