Hlavní obsah

Bez zvládnutí počítače se na trhu práce neobejdeme

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plných čtyřiaosmdesát procent nabízených pracovních pozic obsahuje požadavek na alespoň základní úroveň počítačových dovedností. Na trhu práce v ČR je v současnosti pouze 16 % povolání, u kterých není uveden požadavek na počítačovou způsobilost, a to z celkového počtu téměř 2000 povolání, u nichž jsou v Národní soustavě povolání (NSP) obecné dovednosti stanoveny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Národní soustava povolání je státem garantovaný katalog pracovních pozic, který monitoruje požadavky zaměstnavatelů na výkon jednotlivých povolání od kompetenčních a kvalifikačních až po zdravotní.

U každé profese NSP navíc definuje „měkké“ kompetence, odborné znalosti a také obecné dovednosti, k nimž patří např. právě počítačová způsobilost. Ta je popsána stejně jako jiné obecné dovednosti.

Tři úrovně počítačové způsobilosti

Základní úroveň počítačových dovedností, tzn. ovládání základních funkcí počítače a jednoduchých programů typu pokladna, příjem zboží na sklad apod., je vyžadována u 15 % povolání.

Druhou úroveň, zahrnující běžné ovládání kancelářských programů, zejména práci s texty, tabulkami, elektronickou poštou, internet či manipulaci se soubory, vyžaduje již 32 % povolání.

Nejvyšší úroveň, což je pokročilejší ovládání počítače, jako práce s databázemi, převod mezi kancelářskými aplikacemi, využívání funkcí jednotlivých aplikací (vzorce, grafická animace), je pak podle zaměstnavatelů potřebná u 37 % povolání.

Požadavky na jednotlivá povolání vzešly z řad zaměstnavatelů, vzdělavatelů a dalších odborníků z trhu práce. Správcem NSP (dostupné na www.nsp.cz) je ministerstvo práce a sociálních věcí, administrátorem pak Fond dalšího vzdělávání.

Reklama

Výběr článků

Načítám