Hlavní obsah

Muzeum v Liberci vystavuje kůl použitý při popravě

– Liberec

Severočeské muzeum v Liberci vystavuje kůl použitý při popravě ve městě před 263 lety. Posmrtně jím byla probodnuta Anna Wormová odsouzená za vraždu vlastního dítěte.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Anna Wormová byla odsouzená byla za zavraždění vlastního dítěte.

Článek

„Pozoruhodný exponát, který dlouhá léta ležel bez povšimnutí v depozitáři, je nyní k vidění v expozici Liberecké fragmenty,“ uvedl mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička. Muzeum pod kraj patří.

Příběh Anny Wormové je zdokumentovaný v takzvaných Černých knihách Liberce. Její tragický příběh se stal před devíti lety také součástí netradiční taneční inscenace Café Reichenberg – do temnoty, kterou vytvořil baletní soubor libereckého divadla. Wormová za prusko-rakouské války přitáhla s rakouským vojskem do Liberce, otěhotněla a po porodu zabila novorozeně.

„Anna Wormová z Pokratic u Litoměřic byla 10. května 1759 odsouzena k smrti za to, že 1. března uškrtila své novorozené dítě v Dolním Hanychově,“ uvedl Mikulička.

Jako den její popravy byl stanoven 25. květen. V 8 ráno byl na náměstí před radnicí postaven stůl potažený černým plátnem, na kterém byla položena černá dřevěná hůl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kurátor Ivan Rous ukazuje kůl, kterým byla v Liberci před 263 lety posmrtně probodnuta Anna Wormová. Kůl je vystaven v expozici Liberecké fragmenty v Severočeském muzeu na snímku z 15. července 2022 v Liberci.

„Kolem radnice se tísnil dav měšťanů, kteří se přišli na popravu podívat. Městský soudce Johann Friedrich Klinger promluvil k lidem, aby se chovali klidně a nezpůsobovali povyk. Poté přivedl kat Martin Borg hříšnici z vězení před soud. Doprovázeli ji čtyři duchovní,“ popsal události toho dne Mikulička.

Soudní úředník Johann Christoph Schlesinger odsouzené ženě hlasitě přečetl ortel, soudce vstal ze sedadla, zlomil hůl a hodil ji Wormové k nohám.

Poprava mečem, pak probodení kůlem

„Poté se za zvuku zvonů všichni vydali směrem k popravčímu vrchu, který stál na místě dnešních dolních kasáren. Popraviště bylo zděné se čtyřmi sloupy. Po příchodu na místo zpovědník Johann Just promluvil k lidu a pronesl poslední modlitbu a kat vykonal mečem poslední část rozsudku,“ dodal Mikulička.

Odhalená páteř a vyrvaná žebra. Brutální vikinský rituál je anatomicky možný

Koktejl

Tělo popravené ženy uložili do hrobu asi 60 kroků od šibenice a podle rozsudku jí ještě kat probodl srdce železným hrotem kůlu. Kostra popravené ženy se zaraženým kůlem byla nalezená o více než století v později, na jaře v roce 1891 při výstavbě Kasáren císaře Františka Josefa pro potřeby pěchoty a polních myslivců.

Podle Mikuličky tak jde o jeden z prvních libereckých archeologických nálezů. „Kůl byl vystaven ve Vlastivědném muzeu města Liberce, odkud po jeho zrušení přešel spolu s dalšími předměty do sbírek Severočeského muzea v Liberci,“ dodal mluvčí kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám