Hlavní obsah

Automechanička: Spravovat auta není jen práce pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Michaele Milerové z Jablonce nad Nisou bude brzy 18 let a jejími zamilovanými auty jsou fordy. Nezbožňuje ovšem se v nich vozit a řídit je sama zatím nemůže, strašně ji ale baví je opravovat. Za pár měsíců se jí splní její dětský sen, získá výuční list a stane se automechaničkou. Podle ní by se ženy neměly bát dělat práci, která je láká.

Článek

"Od mala jsem spravovala auta. Když jsem se pro tento učební obor rozhodla, mamka mi to tři měsíce rozmlouvala," řekla Milerová. Podle průzkumu, který před nedávnem provedl jako součást kampaně na podporu technického školství Techyes Liberecký kraj, je zhruba pětina studentů na školách, kam je donutili jít rodiče.

"V rodičích je největší problém," přiznává ředitelka Střední školy technické v Jablonci Dagmar Březinová, kde se Milerová učí. Podle ní málo přemýšlejí o tom, jaké budou mít jejich děti v budoucnosti možnosti uplatnění. O technické obory je jen průměrný zájem, firmy přitom mají dvakrát vyšší požadavky na přípravu řemeslníků.

Ve třídě je jediná dívka

Michaela Milerová je jedinou dívkou v "klukovské" škole pro automechaniky, nástrojáře, zámečníky, instalatéry, zedníky a techniky. Do prvního ročníku s ní nastoupily ještě dvě další dívky. Jedna skončila po třech měsících, druhá rezignovala po 1,5 roce. Míša svého rozhodnutí nikdy nelitovala. Auta začala opravovat ve 14 letech a vůně motorového oleje, benzínu a vazelíny se rozhodně vzdát nechce.

"Nemusím se bát, že mě za volantem auto něčím překvapí. Poradím si," směje se drobná křehká blondýnka v montérkách. Špatné brzdy, tlumiče nebo děravý výfuk pro ni nejsou žádný problém. Troufla si i na nákladní vozy v dílně automobilového závodníka Františka Vojtíška. Víc než fyzicky těžká práce jí vadí jedovaté poznámky spolužáků, které musí čas od času vyslechnout, když je požádá o pomoc. Třeba když jí nejde povolit kolo dotažené pneumatickou pistolí. Jediný zápor, který na své vysněné profesi našla, je to, že nemůže mít podobně jako její kamarádky dlouhé gelové nehty. I když by jí někdo nevěřil, že je automechanik, ruce jí prozradí.

V libereckém učilišti pro automechaniky mají také jednu dívku. Ta se stala tváří kampaně Techyes. Objevila se na jejich webových stránkách a magazínu s textem: Studujte, co vám sluší. V Jablonci provozuje jedna mladá žena v Růžové ulici soukromou autoopravnu, spravuje hlavně staré škodovky.

V Rakousku mají Amazonky v Německu Girls´ Day

V Rakousku existuje spolek nazvaný Odrazový můstek pro dívky, který každoročně oceňuje titulem Amazonka firmy, které se zasloužily o výchovu dívek v netradičních učňovských oborech. Cenu si v minulých letech odnesly podniky, kde se učí mladé ženy na automechaničku, autoelektrikářku nebo opravářku lodních motorů. Rakouská automechanička Birgit Irschiková před dvěma lety zvítězila v Praze v mezinárodní soutěži pro automechaniky. "Výhodnou žen při této práci jsou drobné ruce, dostanou se dobře třeba za chladič," poznamenala Milerová.

Němci se snaží probudit zájem žen o technické obory při takzvaných dnech budoucnosti pro dívky. Pod názvem Girls' Day je organizují ve všech spolkových zemích od roku 2091. Dívky při nich mohou nahlédnout do dílen, laboratoří nebo na stavby a zkusit si, jak by jim údajně mužské profese šly od ruky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám