Hlavní obsah

Astronomové poprvé změřili rychlost rotace černé díry

Novinky, alt

Astronomové z NASA a Evropské vesmírné agentury se pokusili změřit superhmotnou černou díru, která se nachází v galaxii NGC 1365. Zjistili, že je dvoumiliónkrát hmotnější než Slunce. Co je ale překvapilo nejvíc, je rychlost její rotace; blíží se rychlosti světla. Měření provedl nový rentgenový teleskop NuStar vypuštěný do vesmíru v loňském roce. Ve čtvrtek o tom informoval časopis Nature.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace rotace černých děr

 
Článek

Rychlost dosahuje 84 procent rychlosti světla. Vědci už dříve předpokládali, že se točí velmi rychle, dosud se jim to ale nepodařilo potvrdit.

"Je to poprvé, co můžeme opravdu říct, že černé díry rotují," řekla spoluautorka studie, ředitelka technologického institutu v kalifornské Pasadaně Fiona Harrisonová.

Výsledky měření pomohou vědcům zjistit, jak se chovají jiné černé díry, uvedl časopis Nature. Vzhledem k tomu, že černá díra se otáčí na hranici Einsteinovy teorie relativity, doufají astronomové, že jim měření umožní potvrdit tuto teorii, z níž plyne, že gravitace může ohnout časoprostor, hmotu a světlo, které skrz ni prochází.

Foto: NASA

Ilustrace ukazuje supermasivní černou díru mnohonásobně větší než Slunce.

"Můžeme sledovat hmotu, jak míří do černé díry, tím, že vysíláme paprsky do jejího blízkého okolí. Záření, které vidíme, je zdeformované a zkreslené pohyby částic a neuvěřitelně silnou gravitací," dodala.

Superhmotné černé díry si kolem sebe formují disk. Čím rychleji jádra rotují, tím je disk blíže. Čím blíže je, tím je gravitace silnější. Vědci to přirovnali ke krasobruslaři, který se v piruetě otáčí rychleji, pokud dá ruce k tělu, než když je má roztažené.

Foto: NASA

Galaxie NGC 1365 je vzdálená 56 miliónů světelných let. Superhmotná černá díra se nachází v jejím středu.

Spirální galaxie NGC 1365, v jejímž centru se měřená díra nachází, je vzdálená 56 miliónů světelných let. Sama galaxie je velká asi 200 000 světelných let.

Až miliardy sluncí

Černé díry nelze pozorovat, protože pohlcují všechno ve svém okolí, tedy i záření, pomocí něhož se objekty ve vzdáleném vesmíru nejčastěji zkoumají. Lze je ale předpovědět zkoumáním objektů v jejich blízkosti. Předměty, než jsou černou dírou pohlceny, se rychle otáčejí, například jako voda ve výlevce.

Vědci předpokládají, že černé díry mají hmotnost miliónů až miliard sluncí. Podle teorií se nachází v centru každé galaxie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám