Hlavní obsah

Archeologové v Ostravě objevili vzácný držák na rožeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové odkryli na Kostelním náměstí v historickém centru Ostravy poklady ukryté i mnoho staletí. Našli tam například kachle z kamen s heraldickými motivy, keramické nádoby, koňské ostruhy, kamennou kouli do houfnice, ale i vzácný držák na rožeň, výlevku ve tvaru koňské hlavy či plaketu s vyobrazením druhého československého prezidenta Edvarda Beneše.

Archeologické nálezy v centru OstravyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Nálezy pocházejí ze 14. až 20. století. Jedním z nejvzácnějších je podle ostravských památkářů držák na rožeň z přelomu 14. a 15. století. „To se opravdu jen tak nevidí, je to velmi zvláštní a vzácný nález. V Česku i v rámci Evropy se jich našlo zatím jen pár. Předpokládáme, že ten náš ostravský měl tvar ježka,“ ukazoval ředitel Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.

Dodal, že ve středověku nebyla společnost ještě literární, proto se symboly zvířat objevovaly v hojném množství, a to i na předmětech denní potřeby. „Lidem nahrazovaly různé obsahy,“ vysvětloval Zezula a poukázal, že na ostravském Kostelním náměstí ve středověku žili bohatí měšťané, kteří obchodovali mezi Moravou a polským Krakovem. Jejich majitelé byli často městskými purkmistry nebo cechmistry a měli právo vařit pivo a čepovat víno.

Archeologové našli mramorovou sochu nymfy z 2. století

Věda a školy
Foto: Denisa Doležalová, Právo

Archeologický průzkum bude na Kostelním náměstí probíhat do konce roku.

„Tomu odpovídají i nalezené celé keramické nádoby v odpadních jímkách. Vyhodili je tam, když už je nemohli vyčistit, a tak se pro nás zachovaly i vcelku. Některé už měly i glazury, jako třeba tady ta keramická pánev,“ ukazoval šéf ostravských památkářů s tím, že se zde našly i luxusní kusy keramických kachel z kamen.

Výstavba začne příští rok

Záchranný archeologický průzkum na ostravském Kostelním náměstí má pokračovat do konce letošního roku. Příští rok už zde má začít výstavba polyfunkčního domu Václav, který bude sousedit s kostelem svatého Václava.

„Zatím nevíme, zda výstavba rezidenčního a kancelářského objektu začne příští rok na jaře, nebo až na podzim. Dokončen by celý objekt měl být na přelomu roku 2026 a 2027. Nyní ještě investor čeká na schválení stavebního povolení,“ upřesnila za město bývalá náměstkyně primátora a současná opoziční zastupitelka Zuzana Bajgarová.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Našly se keramické nádoby, koňské ostruhy, šipky, kachle z kamen i srp či dřevěná lžička.

FOTO: V Peru objevili 1000 let starou mumii uprostřed městské zástavby

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám