Hlavní obsah

Archeologové u Břeclavi nenašli zemědělce, ale bojovníka

Právo, Milan Vojtek

Unikátní nález si připsali na své konto archeologové z Masarykovy univerzity v Brně. Nedaleko Břeclavi objevili hrob bojovníka, pohřbeného se vzácným dvojbřitým mečem. Naposledy něco podobného našli v roce 1976.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Odkrytý hrob bojovníka s mečem potěšil ve středu archeology.

Článek

„Unikátem je především skutečnost, že nebyl pohřben v areálu slovanského hradiště, ale u zemnice, vzdálené zhruba kilometr od velkomoravského centra,“ řekl Právu vedoucí výzkumu Jiří Macháček z Masarykovy univerzity.

Meč vkládali staří Slované do hrobů nejváženějších mužů. V hrobu v polích byl dokonce vzácný dvojbřitý meč. Podobné se dovážely na Moravu z francké říše, později je dělali i domácí mistři zbrojaři.

„Byl to tedy jistě významný obyvatel, v hrobu měl ještě keramickou nádobu s pokrmy a dva nože. Co je záhadou, jsou dvě náušnice, které jsme našli v oblasti jeho pánve,“ upozornil Macháček. Hrob v sousedství zemnice, staroslovanského obydlí, navozuje domněnku, že tam muž žil.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Archeologové objevili mezi Lanžhotem a Břeclaví hrob velkomoravského bojovníka z devátého století.

„Měl zlomenou stehenní kost, pokusíme se zjistit, zda byla zlomená za života, nebo až po pohřbení,“ doplnil. Bojovník byl obyvatelem Velké Moravy, žil zřejmě na přelomu devátého a desátého století.

Dále zkoumají život Slovanů

Průzkum lokality mezi Břeclaví a Lanžhotem není náhodný. Jedním z důvodů obrácení pozornosti archeologů k okraji pole byly dřívější nálezy na povrchu, druhé vodítko poskytlo letecké snímkování.

A když se badatelům podařilo získat prostředky z Grantové agentury ČR, pustili se do výzkumu, který přinesl překvapení.

„Výzkum je primárně zaměřen na další zkoumání života Slovanů. Je jasné, že centrum, jako je Pohansko, potřebovalo zabezpečení v podobě zemědělské výroby, chovu dobytka a podobně. K tomu sloužilo osídlení v okolí zhruba pěti kilometrů od Pohanska,“ řekl Macháček.

Nález hrobu bojovníka proto nebyl očekáván, archeologové předpokládali zemědělské osídlení. V Pohansku našli hrob s mečem naposledy v roce 1976, na celé Moravě pak za posledních třináct let byly jen dva nálezy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám