Hlavní obsah

Zůstane titul v K-1 doma? Mezinárodní mistrovství ČR hostí Praha

Novinky, Monika Soukalová

Další svátek bojových umění, tentokrát podle pravidel K-1, se uskuteční v sobotu 19. října v pražské Aréna Spartě na Podvinném Mlýně. Mezinárodní mistrovství České republiky ukáže i letos ty nejkvalitnější amatérské bojovníky nejen z naší vlasti, ale také i z ostatních evropských zemí.

Foto: archiv mistrK1.cz/David Neugebauer

19. října si titul mistra republiky odnesou ti nejlepší i z řad juniorů a juniorek.

Článek

Při ohlédnutí do minulosti mistrovství nemusíme chodit zase tak daleko. Ročník 2011 si vzal pod patronát nový realizační tým, který do bojových sportů přivedl sponzory a vytvořil zázemí pro sportovce a tým zajišťující mistrovství republiky.

Základní myšlenkou byla, je a zůstane podstata pravidel K-1 a umožnění účasti všem bojovníkům, kteří chtějí zápasit, nabýt zkušenosti a změřit své síly s těmi nejlepšími, s co nejmenší byrokracií a minimálním omezováním startu. To s sebou ale nese i dodržování striktně nastavených pravidel. Na mysli je především platná lékařská prohlídka, znalost pravidel K-1, dodržování fair-play a povinné ochranné vybavení. Atraktivnosti mistrovství pak přidává kouzlo pyramidových závodů, kde mají všichni stejnou pozici na startu a stejnou možnost dojít do finálových zápasů.

Pořadatelé ctí nejen historii K-1, ale také historii České republiky. A tak po vzoru prvních boxerských zápasů konaných převážně na Štvanici v Praze, tehdy ještě za Rakousko-Uherska a první republiky, zavedli otevřené mistrovství pro mezinárodní zápasy.

Rovněž podle archivních dokumentů, které zmiňují první pás pro vítěze, můžeme rozpoznat jasnou shodu s pásem současným. Tehdejší motiv českého lva v dubových ratolestech s místem a datem konání vryté do masivní mosazi, osazené na koženém pásu, zůstává v téměř v nezměněné podobě inspirací i pro současné pásy udělované těm nejlepším na MČR K-1. Lva v dubových ratolestech, poctivě ručně vyrobeného na zakázku v Čechách, si tak poprvé v K-1 a v historii české bojové scény odnáší na svých bedrech na připnutém mistrovském pásu každý vítěz ze všech finálových kategorií. A to se mezi bojovníky stalo rychle tradicí.

Mistrovství nemá za cíl jen rozdat mistrovské pásy těm nejlepším, ale především podpořit jejich sportovní rozvoj. Dlouhodobé budování mezinárodních vztahů začíná přinášet ovoce v podobě nasazování bojovníků i do zahraničních galavečerů.

Upřednostnit zájmy promotérů a funkcionářů před zájmy bojovníků, není v dnešním světě bojových sportů žádná novinka. Proto se organizátoři MČR K-1 snaží dávat co největší prostor všem, bez výjimek a bez zbytečného byrokratického omezování. Vychovat kvalitní bojovníky a těm dát prostor pro prezentaci sportu i své země, je jedním z hlavních cílů organizátorů. Nezapomínejme na fakt, že mnoho mistrů a top zápasníků začínalo v žácích, juniorech, svazech, reprezentacích a díky posbíraným zkušenostem se dostali do týmů, které jim dokázali dohodnout profesionální zápasy.

Proto ve spolupráci s WAKO a ČSFu podporují organizátoři českou bojovou scénu napříč stylům a klubovým příslušnostem, podporují bojovníky a kluby bez rozdílu.  MČR K-1 je tak pro všechny kvalitním vyvrcholením uplynulé sezóny a tituly budou ceněnými nejen na domácí půdě.

Více informací na www.mistrK1.cz nebo www.facebook.com/mistrk1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám