Hlavní obsah

Zrestaurované předměty tvoří spojnici mezi tím, co bylo, a tím, co je, říká restaurátor Roman Slaný

Novinky, Jana Schmiedtová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si dnes žije restaurátor-profesionál na volné noze? Podle toho, co říká Roman Slaný, hodně pracovně. Má zakázky, organizuje řemeslné kurzy. Práci si sice může vybírat, ale na nic jiného už mu příliš času nezbývá.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Uživí se absolvent Vyšší odborné školy restaurátorské?

Uživí. Přece jen je restaurování práce – a když děláte svoji práci dobře a dáte do toho všechno, lidé ji nakonec ocení.

Jaké to je podnikat v oboru restaurování?

Fascinující. Je to tajuplný svět, kde se potkávají staré předměty a řemeslné postupy s novými poznatky a vědeckým bádáním. Pro mě to byla a je přirozená cesta. Narodil jsem se v truhlářské rodině a na práci se dřevem jsem byl zvyklý od raného dětství.

Jakou nejzajímavější věc jste doposud restauroval?

Pracoval jsem na řadě zajímavých projektů. Zmínil bych pašijový kříž pro farnost Bílovice nad Svitavou, na němž jsem spolupracoval se svým bývalým učitelem a restaurátorem Radkem Ryšánkem. Také mě velice zaujala práce při restaurování Kumpoštovy vily v brněnské Masarykově čtvrti. Musím ovšem říct, že každá práce je svým způsobem zajímavá.

Má restaurování smysl?

Restaurování má pro vyspělou kulturní zemi jako je Česká republika veliký význam. Restaurované předměty tvoří spojnici mezi tím, co bylo, a naší přítomností.

Jaké služby nabízíte coby restaurátor?

Nabízím celou řadu služeb od restaurování dřevěných předmětů přes restaurátorské průzkumy, až po vypracovávání restaurátorských záměrů.  V současné době také připravujeme vzdělávací řemeslné kurzy pro studenty středních, vyšších a klidně i vysokých odborných škol, přihlásit se může ale i široká veřejnost. Bližší informace o nich naleznete na mých webových stránkách.

Jaké jsou největší klady a zápory restaurátora na volné noze?

Výhod je hned několik. Můžete si sami plánovat svůj čas, pracujete na zakázkách, které si vyberete, věnujete se velmi zajímavé práci a pokaždé děláte něco jiného. Na druhé straně, neříkal bych tomu ani tak nevýhody, ale když děláte práci, do které jste zapálení, už vám nezbývá příliš času na něco jiného. A pak je tu také profesní deformace – ať přijdete, kam přijdete, pořád zkoumáte nábytek.

Čeho byste chtěl jako restaurátor dosáhnout?

Mým cílem v oboru je odvádět špičkovou práci a soustavně se věnovat předávání svých zkušeností právě prostřednictvím řemeslných kurzů

Co považujete za nejdůležitější na svém studiu Vyšší odborné školy restaurátorské?

Studium bylo pro mě i mou profesi restaurátora klíčové. Za obrovský přínos považuji to, že jsem měl během něj možnost potkat se s celou řadu vynikajících pedagogů, kteří mě natrvalo ovlivnili.

Reklama

Výběr článků

Načítám