Hlavní obsah

Zrealizovat divadlo na venkovní scéně je vždycky trochu zapeklitější, říká Jana Štěpánová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco mnohá profesionální i amatérská divadla měla prázdniny, Divadelní spolek v Kroměříži byl tradičně aktivní i během léta. Pohled zpět i do další sezóny nabízí rozhovor s herečkou i režisérkou tohoto souboru Janou Štěpánovou. V její režii vznikla i úspěšná inscenace Limonádový Joe.

Foto: archiv autora

Kroměřížská herečka, režiséra a zpěvačka Jana Štěpánová.

Článek

V létě jste uvedli na nádvoří Starého pivovaru v Kroměříži další reprízy úspěšné inscenace Limonádový Joe aneb Koňská opera. Chodili lidé?

Ano, chodili a jsme za ně moc rádi. Byli úžasní a doufám, že i spokojení. Nazkoušet a zrealizovat divadlo na venkovní scéně je vždycky trochu složitější a zapeklitější akce. Hráli jsme až o půl desáté, abychom měli tmu, pokaždé jsme kompletně chystali světla, zvuk, scénu, židle - co kdyby nám sprchlo? A to byl taky nejtěžší oříšek – počasí! Naštěstí nás vypeklo jen jedenkrát. Ale „Limonádník“ byl vymazlený a snad dělal radost nejen nám, ale i divákům.  

Čím si vysvětlujete úspěch této hry?

Těžko říct. Je to klasika plná známých melodií, která je vlídná, milá a ve své naivnosti i dojemná… Myslím si, že diváckému úspěchu pomohlo i netradiční zpracování s naším originálním otočným hledištěm. Hráli jsme na pěti scénách a mohli tudíž řešit i filmové střihy, které na klasickém divadle jinak nejsou možné. Taky si myslím, že jsme trochu toho našeho nadšení a radosti z hraní přenesli na diváky. A kdo by v dnešní době před pozitivní energií dobrovolně utíkal, no ne?  

V minulé sezóně jste měli premiéru hry Veroničin pokoj, to je sice jiná káva, ale rovněž další úspěch vašeho souboru. Kam všude jste s inscenací vyjeli a kde soutěžili?

Veroničin pokoj je naše vypiplané dítě, které nám s každou reprízou zraje. Vůbec jsme nečekali takový úspěch. Objeli jsme oblastní a národní přehlídky a odvezli jsme si opravdu velmi pozitivní reakce. Jenom během září nás čeká hostování na několika místech po celé republice. Budeme hrát v Praze, v Klapý, v Poděbradech, v Holešově, v Chropyni… Já se na každou reprízu moc těším, a myslím si, že nejsem sama. Režisér „Láry“ Kolář nám dal všem velký prostor k seberealizaci. Hra je výborně napsaná. A je úžasné sledovat, jak se divák postupně pod naší taktovkou dostává z pocitu pohodové jistoty, do nečekané nejistoty, překvapení, údivu, a odvážím si říci, že i strachu…  Prostě je to tak trochu jiná hra. To se ale nedá jen vykládat, to se musí prostě zažít.  

Co zajímavého chystáte na novou sezónu?

Tradičně naše divadelní předplatné. První představení bude již 15. září. V současné době začínáme zkoušet trochu netradiční zpracování operety Mamzelle Nitouche. Takže po dlouhé době zase hudební divadlo. Během prázdnin jsme nazkoušeli nové divadelní představení Na útěku. Je to milá a laskavá komedie o setkání dvou žen na cestě k lepšímu, vysněnému životu. Všichni víme, že tato cesta nemá konce, ale dá se na ní zažít spousta legrace, najít spřízněné duše a dojít k poznání, že i cesta je cíl. Hrají naše „ostřílené“ herečky Romana Blažková a Kateřina Nakládalová. Já jsem přiložila svou ruku k dílu jako režisérka. Premiéra bude 14. září na Klubu Starý pivovar. Tímto všechny srdečně zveme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám