Hlavní obsah

Zrcadlový labyrint v Úvalně je velkým tahákem pro turisty

Novinky, Libuše Miarková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Úvalno na Bruntálsku, v níž žije 976 obyvatel, se přihlásila do soutěže Vesnice roku 2018. Má šanci uspět?

Foto: Archiv Obecního úřadu Úvalno

Zrcadlový labyrint je otevřen od dubna do června každý všední den od 10 do 17 hodin, o prázdninách denně.

Článek

Úspěch Úvalnu přejí také turisté, kteří stále více vyhledávají zdejší bludiště. Do zrcadlového labyrintu vcházejí velmi originálně – skrze zdánlivě obyčejné dveře šatní skříně. V místnosti o velikosti téměř třiceti metrů čtverečních se ocitnou mezi šestatřiceti zrcadly. Duchovním otcem věrné kopie věhlasného petřínského labyrintu je úvalenský starosta Radek Šimek. Těší ho, že se bludiště stalo tahákem zejména pro turisty. Otevřeli ho teprve loni v prosinci a v následujících měsících zaznamenali zvýšený zájem i o úvalenskou rozhlednu, která je veřejnosti přístupná 105 let. Dominanta na vrchu Strážiště je věnována rodákovi Hansi Kudlichovi. Ten v roce 1848 jako poslanec říšského sněmu v Kroměříži požadoval úplné zrušení poddanství a roboty.

Návštěvníci Úvalna si pochvalují nynější vzhled Rychty. V dřívější usedlosti rychtářů a v pozdějším sídle zemědělského družstva vedení obce vybudovalo působivé muzeum s galerií. V pátek 8. června zde na vernisáži v 17 hodin své obrazy představí Ivan Mládek, večer o 20. hodině pak ve farské zahradě potěší své příznivce písničkami v doprovodu Banjo Bandu.

Období padesátých a sedmdesátých let minulého století připomíná retromuzeum na Faře. Za prohlídku stojí i původně gotický farní kostel svatého Mikuláše ze 14. století, barokně upravený v roce 1762. U tohoto kostela loni o Vánocích měl premiéru originální železný betlém. Na plech ho namalovala Hana Dubaj, výtvarnice z ateliéru Drak v Liptani. Nevšední atrakci, sponzorovanou majitelem strojíren Janem Bachem z Dívčího Hradu, obdivovaly hlavně děti.

Ještě jednu premiéru zažilo Úvalno v loňském roce. V červenci otevřelo novou plovárnu Na výsluní. Letos začne veřejnosti sloužit 2. června. Voda v přírodním biotopu je bez jakékoliv chemie, cirkuluje přes jezírka se štěrkovými kaskádami a čistí ji kořeny rostlin. Rekreaci v areálu se vzrostlými borovicemi a modříny vyhledávají i starší lidé, kteří se vyhýbají sluníčku. Nejvíce však při pěkném počasí bývá na plovárně dětí. Ty z Úvalna ve věku do jedenácti let mají vstup volný.

O letošních prázdninách chystá Radek Šimek se svým týmem spolupracovníků ještě jedno překvapení. Během června hodlají na Rychtě vybudovat další labyrint. Tentokrát dveřní. Prý bude hezčí a složitější než zrcadlový. Když úvalenský starosta na internetu oznámil, že shání nejrůznější dveře, vnější, vnitřní, jednokřídlé, dvoukřídlé, prosklené, plné a různého stáří, lidé začali do areálu Rychty exponáty pro novou atrakci přinášet. Dnes už mají k dispozici zhruba padesát dveřních exponátů.

„Bez pomoci a nadšení místních občanů bychom v naší obci nebyli tak úspěšní,“ tvrdí starosta Radek Šimek. A uvedl další příklad: občané darovali Úvalnu deset jízdních kol. Pracovníci obecního úřadu je natřeli na růžovo. Jsou zaparkována různě na veřejných prostranstvích, kde si je lidé podle potřeby půjčují a využívají k rychlé přepravě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám