Hlavní obsah

Zpívající tělocvikář - tak se kdysi říkalo Pavlu Novákovi. Letos by oslavil sedmdesátiny

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Když v šedesátých letech začínal, stal se takřka přes noc hvězdou, zvlášť ženskému publiku se líbila jeho atletická postava. Jenomže Pavel Novák uměl také zpívat a navíc měl i štěstí na dobré písničky. Zpívající tělocvikář, který si dokázal napsat vlastní hit, by v těchto dnech oslavil sedmdesátku.

Foto: Supraphon

Zpívající tělocvikář Pavel Novák v dobách svých začátků.

Článek

Zpěvák, skladatel, textař, spisovatel Pavel Novák se narodil 10. března 1944 v Přerově, kterému zůstal věrný po celý svůj život. V Lidové škole umění se učil hrát na housle, později docházel na lekce zpěvu. Po maturitě na gymnáziu studoval biologii a tělesnou výchovu na přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kterou absolvoval v roce 1967.

Zpívat na veřejnosti začal už v roce 1961, nejdřív to byl jazz v Dixielandu XI a potom taneční písničky s orchestrem Alfa, později působil v přerovské kapele Synkopa. V roce 1967 založil skupinu Vox, se kterou spolupracoval rovných deset let a se kterou měl úspěch jak na domácích jevištích, tak v celé řadě evropských zemí.

Dobře si tenkrát vedl i v ostře sledované a tehdy velice respektované anketě Zlatý slavík: za rok 1966 skončil jako čtvrtý, o rok později získal bronzového slavíka, zatímco v roce 1968 se umístil na pátém místě.

V roce 1968 vystoupil - spolu s Karlem Gottem, Helenou Vondráčkovou, Václavem Neckářem, Martou Kubišovou, Hanou Hegerovou, Waldemarem Matuškou a dalšími našimi umělci - v československé show na hudebním veletrhu MIDEM v Cannes. Následující roky byl velice populární v německém teritoriu, kde koncertoval a na desky natočil celou řadu svých písniček v němčině.

Doma v tuzemsku přitom měly největší úspěch písničky, jako Chci zapomenout, Vyznání, Žofie, Pihovatá dívka, Chodím, Malinká nebo Nádherná láska. Ve druhé polovině 60. let mu hodně pomohla i účast v oblíbeném televizním cyklu Písničky pro Rudolfa III., v té době se s kapelou také několikrát představil v pražském divadle Rokoko.

„Novák je pozoruhodná osobnost a pro vývoj naší populární hudby přínosná v několika směrech. Předně se stal vedle Václava Neckáře naším nejdůležitějším zpěvákem, který dovedl masově prosadit v polovině šedesátých let u nás nastupující rockový pěvecký styl i chlapeckou tenorovou barvu. Novákův projev byl ovšem na počátku stylově avantgardnější, přičemž je důležité, že těžištěm jeho repertoáru byly vlastní skladby rockového charakteru, zpívané česky se všemi náležitostmi stylu a dikce,” napsal už před lety hudební kritik a hlasový pedagog Leo Jehne.

Další kapela, kterou měl zpěvák za zády, se jmenovala Proto, tu po několika letech vystřídala "rodinná" kapela Family, v níž se uplatnily i jeho muzikální tři děti - Olga, Pavel junior a Tomáš. Od roku 1990 nastudoval právě s touto skupinou několik pro děti určených hudebně-výchovných pořadů, s nimiž sjezdil republiku křížem krážem.

Pavel Novák je nejen autorem řady písniček, ale také několika knih. Nebýt zákeřné nemoci, která ho pronásledovala poslední roky jeho života, zřejmě by tu stále bavil publikum. Zemřel před pěti lety - 11. února 2009 - ve věku 65 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám