Hlavní obsah

ZOO Zlín smutní, uhynula jedna z nejstarších goril v Evropě, samice Judita

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život v zoologické zahradě nepřináší jen veselé zprávy. K nejsmutnějším patří úhyn Judity, která byla jednou z nejstarších goril nížinných chovaných v Evropě. Naposledy vydechla v pátek 8. března ve věku nedožitých 49 let.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Juditin život ukončila dlouhodobá nemoc a především stáří. "Její životní příběh začal v roce 1964, kdy se narodila v africkém státě Gabun. K nám přicestovala společně se samcem Bossem 10. dubna 1997 z izraelské zoologické zahrady Ramat Gan Safari," uvedl kurátor zahrady Pavel Shromáždil.

Během svého života se Judita nikdy nestala matkou, stejně jako Bosso měla problém žít v normálně fungující gorilí skupině. Naopak jejich společný chov i přes drobné potyčky a nesváry docela fungoval a tak bylo jasné, že gorily ve Zlíně společně dožijí. Přestože zvířata na sebe nebyla citově příliš vázaná, v posledních dnech se Bosso choval jinak. Podle chovatelů registroval, že Judita umírá a několikrát s ní byl i v ložničce, což jindy nedělal.

"Zatímco v přírodě se tato zvířata dožívají 30-35 let, v chovech v lidské péči se dožívají i 35-45 let. Jsou ale výjimky, mezi něž patřila právě Judita. V letošním roce by oslavila 49 let, což už je věk opravdu velice slušný," dodal Shromáždil.

V rámci evropských zahrad je chováno něco kolem 450 jedinců gorily nížinné a jen 10 z nich je starších než zlínská Judita.

Bosso tak ve Zlíně zůstane sám. Zahrada totiž neplánuje, že by za Juditu pořídila náhradu, právě kvůli Bossově komplikovanému chování.

Výběr článků

Načítám