Hlavní obsah

Znojemský starosta předal dětem z dětského domova dar místních živnostníků

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes v podvečer při zahajování znojemského adventu dostaly děti z dětského domova ve Znojmě finanční dar z rukou starosty Zbyška Kaššaie. Peníze darovali znojemští živnostníci. Děti potom rozsvítily vánoční strom na náměstí.

Foto: Marek Venuta
Článek

Po půl páté odpoledne se Znojmem rozezněly fanfáry, které svolávaly poslední opozdilce k vánočnímu stromu na náměstí.Těch, kteří se přišli podívat na zahájení adventu, bylo snad několik tisíc.

Na připraveném pódiu uvítal krátce moderátor přítomné návštěvníky a předal slovo děkanovi Jindřichu Bartošovi. Ten připoměl, že advent je přípravou na Vánoce, které začínají Štědrým dnem a to narozením Ježíška. Řekl také, že lidé v této době by si měli být bližší. Po úvodním slovu poprosil muže o smeknutí přikrývky hlavy a náměstí se spolu s ním pomodlilo. Následovalo posvěcení adventního věnce na náměstí a byla rozžata jeho první svíce, nato se sneslo z nebe malé pozdravení v podobě sněhových vloček.

Po duchovním úvodu si vzal slovo starosta Zbyšek Kaššai. Pozdravil všechny přítomné a hlavně děti. Starostova řeč byla též v duchu solidarity a dobrosrdečnosti, řekl přímo, abychom se na sebe přestali mračit a mysleli i na druhé.

Po proslovu Kaššai pozval na pódium děti z dětského domova, kterým předal finanční dar ve výši 11 tisíc korun. Dar byl, jak řekl "od živnostníků města Znojma". Symbolický šek pro dětský domov od něj převzal sám jeho ředitel. Po potlesku starosta poprosil děti, aby mu pomohly rozsvítit vánoční strom. Načež děti silným hlasem zvolaly "Stromečku, rozsviť se!"

Po rozzáření vánočního stromu to davem zašumělo a v zápětí se ozval potlesk. Dalším pozvaným k mikrofonu byl starosta obce Dlouhá Brtnice, odkud pochází znojemský vánoční strom. Zbyšek Kaššai předal dlouhobrtnickému starostovi malý smrček v kořenáči se slovy, že tento pochází z městských lesů a je to na oplátku za ten, co nyní stojí na náměstí. Pozvaný starosta zavtipkoval a "slíbil", že až stromek vyroste, tak ho městu Znojmu zase daruje. "Asi se toho ale všichni nedožijeme," připojil.

Na závěr akce zazpíval smíšený pěvecký sbor Božice a lidé se začali pomalu rozcházet. Část  zůstala a prohlížela si ozdobené město, nebo se zahřívali svařeným vínem zakoupeným u stánků.

Reklama

Výběr článků

Načítám