Hlavní obsah

Známý krajinářský fotograf a cestovatel Ctibor Košťál na besedě ve fotoklubu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. listopadu se v prostorách fotoklubu OKO v Ústí nad Orlicí uskutečnilo jednodenní školení a setkání fotografů a přátel fotografie s lektorem a vynikajícím fotografem Ing. Ctiradem Košťálem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na školení fotoklubu OKO byly promítnuty diapozitivy lektora Ing. Ctibora Košťála se zahraničními horskými masivy.

Článek

Fotoklub OKO navázal na bývalou tradici Okresního kulturního střediska, které zhruba pro 35 zájemců o fotografii připravovalo pravidelné semináře. Pamětníci se nyní obraceli na stávající fotoklub se žádostí o obnovení těchto akcí a tak jejich přání 9. listopadu bylo splněno. Na jednodenním školení se sešlo 19 zájemců, kromě 11 členů místního fotoklubu, přijeli fotografové z Brandýsa nad Orlicí a Chocně.

Na školení byl jako lektor pozván vynikající fotograf a také cestovatel a zároveň úžasný vypravěč Ing. Ctibor Košťál, který přednášku spojil z ukázkami své tvorby, a to fotografiemi ze zahraničních cest, z české krajiny i koláží vtipných a humorných situací zachycených objektivem fotoaparátu.

Košťál absolvoval ČVUT v roce 1982 a po jejím ukončení pracoval jako stavební projektant v OSP v Trutnově. V roce 1991 opustil toto zaměstnání, aby se na plný úvazek mohl živit tím, co ho skutečně baví a naplňuje, t.j. fotografií. Kvalifikaci si v letech 1992 -93 doplnil studiem královéhradecké fotografické konzervatoře.

V současné době se lze s jeho tvorbou setkat na mnoha výstavách v ČR i v zahraničí (Polsko, Francie, Slovinsko, Německo). Své práce dále uplatňuje při vydávání kalendářů, pohlednic, firemních propagačních materiálů a katalogů i ve formě závěsných interiérových fotografií. Dále se účastní koncipovaných besed spojených s promítáním diapozitivů.

Jeho zaměření je převážně na krajinářskou fotografii, kde doménu tvoří hory. První inspirací byl rodný kraj Adržpašsko a Krkonoše. Touhou však bylo naše nejvyšší pohoří vyměnit za velehory. Toto přání si splnil cestami do četných zemí Evropy (Norsko, Albánie, Rumunsko, Turecko), Asie i Afriky.

Jeho vyprávění na sobotním školení bylo zejména zaměřené na zahraniční cesty, které doplnily ukázky z Alp, Everestu, Himalájí, Bangladéše, oblastí východní Indie, Nepálu, Islandu (gejzíry, vodopády a sopka Hekla) i oblasti polárního kruhu. Charakteristika krajiny pak přináší na tyto fotografie i zobrazení člověka jako dokumentu o životě v těchto zemích.

Další ukázkou z cesty do USA byly diapozitivy z proslulých amerických národních parků - Yellostonského, Grand Canyonu a dalších šestnácti, které navštívil. Účastníkům školení tak umožnil aspoň na chvíli se stát svědky pobytu ve 44°C ve stínu, skrýt se ve stínu sekvojí starých tři tisíce let, prohlédnout si pověstné gigantické stromy, tyčící se hory a padající vodopady.

Na závěr, coby českého patriota, to byl cyklus Kde domov můj a Fotografie bez hranic. Jako zdůvodnění postoje k předvedené tvorbě uvedl své životní motto: "Žiji proto, abych fotografoval, fotografuji, abych žil."

Odpolední program patřil besedě nad jednotlivými fotografiemi a rozboru  přinesených fotografií jednolivých účastníků. Každý snímek byl hodnocen se zřetelem na osobitý přístup a představu kompozice, takže nikdo neodešel zklamán, naopak obohacen o poznání z posouzení opravdového odborníka.

Související témata:

Výběr článků

Načítám