Hlavní obsah

Značně sexuální sbírka moderního umění Helmuta Klewana v Oblastní galerii v Liberci

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oblastní galerii v Liberci se podařil skvělý kousek. Jako třetí v Evropě představuje sbírku bývalého mnichovského galeristy H. Klewana. Výstava představená v Kunstsammlungen und Museen Augsburg a poté v galerii Belveder ve Vídni předvádí umělce, kteří v České republice ještě nikdy nevystavovali.

Foto: Vratislav Konečný

Bývalé městské lázně v Liberci jsou sídlem Oblastní galerie

Článek

Giacometti - Picasso - Chirico

Po tímto názvem je výstava uvedena. Jde nejen o malby, ale i grafiku a skulptury, některé z nich mají výrazně otevřený nebo naznačený sexuální náboj, takže je to expozice pro dospělé. U vchodu je varování, že některé z objektů obsahují prvky sexuality. Na výstavě je z pochopitelných důvodů zakázáno pořizovat obrazové dokumenty.

Na výstavě uvidíte přes 150 uměleckých děl od 60 autorů ze soukromé sbírky Helmuta Klewana. Zahrnuje výjimečná díla klasické moderny a v jejím rámci také významný soubor rakouského poválečného umění.

Jsou tu zastoupeny obrazy, grafiky a sochy Alberta Giacomettiho, Pabla Picassa, Giorgio de Chirica, Kurta Schwitterse, Jeana Dubuffeta, Francis Bacona, Marie Lassnig, Arnulfa Rainera, Güntera Bruse a mnoha dalších světově známých umělců.

Výstava bude otevřena do 1. října.

Z městských lázní nádherná galerie

Oblastní galerie sídlí ve skvěle rekonstruovaných městských lázních, které nesly jméno Lázně Františka Josefa I. Novorenesanční budovu postavili v letech 1901-1902 k 50. výročí panování císaře. Stavělo se podle projektu vídeňského architekta Petera Paula Branga.

Lázně přestaly sloužit v roce 1984, v roce 1995 je koupil soukromník, poté ještě několikrát změnily vlastníka. Budova i zařízení chátraly. Město Liberec lázně získalo ve veřejné dražbě zpět v roce 2005, aniž byl znám další program s nakládaným majetkem. Rekonstrukce budovy za 360 miliónů financovaná z Evropských fondů s 15procentní spoluúčastí Libereckého kraje pro účely Oblastní galerie Liberec proběhla v letech 2011 až 2013. Galerie se veřejnosti otevřela 28. února 2014.

V galerii najdete ve 4 podlažích 4 stálé expozice – České umění 20. století, Francouzské malířství 19. století, Německé a rakouské malířství 19. století a Nizozemské malířství 16. - 18. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám