Hlavní obsah

Zlínský mrakodrap představí umělecké fotografie Jitky Kovandové

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomenutý čas. Tak se jmenuje výstava fotografií Jitky Kovandové, jež bude od 5. října k vidění ve třetím patře 21. budovy ve Zlíně. Výstava je výběrem asi tří desítek snímků z archivu negativů, které na dně zásuvky spořádaně čekaly téměř 50 let.

Foto: archív Jitky Kovandové

Historické sáně na snímku Jitky Kovandové.

Článek

„Jsou dávnými obrazovými poznámkami o vesnickém roce - z procházek jarní Petrůvkou, Velehradem při letní pouti, podzimním trhem, zimní Léskovou nebo Archlebovem. Nejsou to reportáže či dokumenty, spíš jen zachycení tvarů, zátiší, okamžiků zastavených v čase, skicou v obrázkovém deníku. Zapomenutý čas je vytažený opět na světlo, nearanžovaný, pravdivý, připomínka něčeho, co jsem zažila,“ říká autorka uměleckých fotografií. 

Jitka Kovandová se narodila v roce 1941 ve Zlíně, vystudovala stavební průmyslovku a poté pracovala jako projektantka.

„Abych vykompenzovala technické zaměření práce, koupila jsem si flexaretu a v roce 1965 až 1966 absolvovala kurz Škola tvůrčí fotografie pod vedením Milana Borovičky. Dobrodružství výroby fotek ze svitkového filmu v domácích podmínkách nebo podnikové fotokomoře je z dnešního digitálního pohledu jako vyprávění z technologického středověku,“ dodala Jitka Kovandová, která se od roku 2005 vrací k výtvarným aktivitám.

Vernisáž výstavy Zapomenutý čas se ve třetí etáži Baťova mrakodrapu uskuteční ve středu 5. října v 17 hodin. Výstava je volně přístupná a potrvá dokonce října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám