Hlavní obsah

Zlínský kraj připravuje proměnu památníku na Ploštině

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Revitalizaci národního památníku na Ploštině a jeho okolí připravuje Zlínský kraj a jeho příspěvková organizace Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Kraj na tuto akci hodlá využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Foto: Zlínský kraj

Národní památník na Ploštině.

Článek

„Krajští radní pověřili muzeum zajištěním dokumentace a zpracováním podkladů potřebných pro podání žádosti o dotaci. Vyhlášení výzvy IROP se očekává v letos v srpnu,“ informovala krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Návrh projektu spočívá v demolici současného amfiteátru a postavení nového návštěvnického centra. Počítá i s rekonstrukcí a modernizací expozice v domě č. 23, s rekonstrukcí památníku a s komplexím řešením exteriérů v areálu Ploštiny.

„V plánu je výstavba záchytného parkoviště pro osobní automobily i pro autobusy, obnova zeleně a úprava terénu s cílem akcentovat silný genius loci tohoto unikátního místa. Vzniknou nové chodníky, které spojí jednotlivé prvky Ploštiny. Tím přirozeně povedou návštěvníky a umožní jim zažít atmosféru místa a porozumět událostem, které se zde odehrály. Všechny stavební zásahy mají za cíl zvýšit ochranu vystavených exponátů a vybudovat nezbytné návštěvnické zázemí odpovídající dnešním standardům,“ doplnila tisková mluvčí.

„Chtěli bychom, aby Ploština ožila. Proto navrhujeme, aby zde vznikl ucelený komplex aktivit, které budou zajímavým a přitažlivým způsobem připomínat historické události. Ať už je to expozice, která prostřednictvím ikonografických a audiovizuálních prvků bude vyprávět příběh pasekářské osady ještě před jejím vypálením nebo multifunkční prostory pro doprovodné aktivity se vztahem k tématu tragédie i k životu v pasekářské osadě a v regionu," vysvětlil náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Zicha, zodpovědný za strategický rozvoj kraje.

„Jsem velmi rád, že Zlínský kraj přistoupil k tomuto záměru a je pro mě důležité, že můžeme tímto způsobem připomenout a uctít památku obětí ploštinské tragédie," doplnil Miroslav Kašný, radní Zlínského kraje pro oblast kultury a památkové péče.

„Je to jedinečná příležitost, jak rehabilitovat tento výjimečný prostor, který láká návštěvníky unikátní krajinou, v níž chceme velmi citlivě neustále expozičně upozorňovat na tragické okamžiky naší nedávné historie. Nový život pro Ploštinu se může stát nadějí, že naše děti a vlastně všechny další generace budou moci vnímat tento přírodní areál v historických souvislostech s upozorněním na mimořádnosti některých okamžiků, které se stárnoucí generací, jakožto přímým svědkem událostí, definitivně odchází. A to na Ploštině a ostatně všude, kde se něco podobného událo, nemůžeme dopustit," uzavřela Romana Habartová, vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje.

Ploština byla pasekářskou osadou nedaleko Valašských Klobouk, kterou 19. dubna 1945 vypálila zvláštní jednotka SS kvůli pomoci obyvatel partyzánům. Nacisté upálili zaživa 24 osob, tři popravili a jeden člověk zemřel při výslechu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám