Hlavní obsah

Zlínskou Dílnu otevře premiéra České literární klasiky v 90 minutách

Novinky, Hana Vondrášková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadelní a hudební klub Městského divadla Zlín otevře v sobotu 12. září představení, které formou i poetikou volně navazuje na oblíbený komediální titul Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách.

Foto: archiv MDZ

Česká literární klasika v 90 minutách

Článek

„Avšak zatímco v případě Shakespeara šlo o už hotový text – česká klasika je zbrusu novým textem Michaely Doleželové a Jakuba Nvoty. Inscenovali jsme pro zlínský divadelní klub Shakespeara a poučení touto zkušeností jsme se rozhodli vytvořit divadelní představení na základě české literární klasiky. Tedy ne děl dramatických a divadelních, ale literárních – próz, povídek, románů, novel a poezie,“ přibližují režiséři Jakub Nvota a Michaela Doleželová.

V představení se potká trojice herců - Petra Králová, Zdeněk Lambor a Pavel Vacek - hnaná motivací „oddělat“ si hodinu a půl veřejně prospěšných prací, protože jeden z trojice (Pavel Vacek) špatně zaparkoval za divadlem. Všichni tři se pokusí představit divákům spisovatele, díla a jejich klíčové myšlenky a to od samého vzniku až po současné autory. Shrnuto do jedné věty - od Dalimila po Viewegha… 

„Pochopitelně že není možné představit takové penzum literatury v celku. Trojice herců bude muset proto zrychlit a začít hledat nové (zrychlené) způsoby, jak jednotlivá díla představit publiku. Prochází tak dějinami českého národa, nacházejí témata, která v jednotlivých historických obdobích autoři zobrazovali a odkrývali. Ukazují skryté stránky národní povahy i dávno zapomenuté perly české literatury. Dělají to s lehkostí, současným humorem a nadhledem. Nic pro ně není dostatečně svaté, nic není tabu,“ doplňuje Jakub Nvota.

Česká klasika není jen vtipným zobrazením notoricky známých děl, ale je i o hledání naší národní povahy, a stává se tak zrcadlem nastaveným nám samotným – samozřejmě s nadhledem a humorem. 

Herci se pokusí představit literární díla, jako je například Dalimilova kronika, Kytice, Máj, Staré pověsti české, Babička, ale i poezii a prózu 20. století.

Představení je určeno divákům od 15 let, není vhodné pro žáky základních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám