Hlavní obsah

Zlínské muzeum představuje práce mladých designérů obuvi z univerzity

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava věnovaná 15. výročí založení ateliéru Design obuvi při Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se koná v těchto dnech v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Na výstavě nazvané Noha v ráji jsou prezentovány nejlepší studentské práce mladých designérů.

Foto: Michaela Mitáčková

Boty navržené studenty zlínské univerzity.

Článek

Designéři vystavují obuv i módní doplňky. Prostřednictvím filmové i obrazové dokumentace se návštěvníci seznamují i s vývojem ateliéru.

Výstava se však nezabývá jen módním designem. V popředí zájmu pedagogů i studentů ateliéru je lidské chodidlo, náležitosti kolem obouvání a rehabilitace bosé nohy. Návštěvníci si tam mohou vyzkoušet chůzi naboso po různých površích v kontrastu s pocity nositelů rozličných typů obuvi. Děti se mohou kreativně zapojit do soutěže Veselá bota a vítězné návrhy budou odměněny atraktivními cenami.

Podle kurátorky výstavy Miroslavy Štýbrové z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně pronesl Tomáš Baťa v jednom ze svých proslovů v roce 1925 tato slova: „Nechceme dělat módu… nýbrž obouváme lidi.“

A zmíněný úryvek z proslovu světově uznávaného výrobce obuvi by mohli za své krédo vydávat i pedagogové a studenti z ateliéru Design obuvi při Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

„I oni se snaží vytvářet design obuvi, který má v úctě lidské chodidlo. A i když se nechávají mnohdy unášet na křídlech fantazie, z větší části je jejich tvorba zaměřena zcela reálně. Navrhují obuv komfortní, zohledňující zdravotní požadavky, a přitom krásnou. Bot je na světě jako písku v moři, ale ne každá obuv je pěkná, pohodlná a prospívající zdraví člověka,“ uvedla kurátorka Miroslava Štýbrová.

Návrhářství obuvi má ve Zlíně baťovské kořeny. Do učebních osnov tzv. Školy umění, založené v roce 1939 firmou Baťa, bylo zahrnuto ve školním roce 1945/1946. Vysokoškolské studium designu bylo v tehdejším Gottwaldově založeno na sklonku 50. let 20. století jako detašované pracoviště pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové.

V roce 2000, po přesunu oboru do Prahy, vznikl ateliér Design obuvi v rámci Institutu reklamní tvorby a marketingových komunikací. Vedením byl pověřen Jan Zamazal. O dva roky později se design obuvi stal jedním z ateliérů Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a studenti zde získávají v bakalářském a magisterském studiu cenné vědomosti, jak v teoretické, tak i v praktické rovině, zprostředkované vynikajícími odborníky v oboru.

To se příznivě odrazilo ve spolupráci s řadou významných obuvnických a galanterních firem, ale také v úspěších na mnoha tuzemských i zahraničních výstavách a soutěžích.

Záštitu nad výstavou, která se koná ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU, převzal rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně prof. Petr Sáha. 

Reklama

Výběr článků

Načítám