Hlavní obsah

Zlínské divadlo uvedlo poslední premiéru sezony: Dobré mravy

Novinky, Hana Vondrášková

Etiketa. To je hlavní téma nové inscenace s názvem Dobré mravy, kterou Městské divadlo Zlín uvedlo v režii Anny Petrželkové na závěr své jubilejní 70. sezony, ale zároveň již spadá do sezony nové.

Foto: Zdeněk Němec

Dobré mravy v režii Anny Petrželkové.

Článek

První diváci spatřili originální divadelní manuál „jak se správně chovat ve společnosti“ na premiéře v pondělí 6. června v 19 hodin ve Studiu Z. Komorní scéna byla zcela vyprodána, plno hlásí i první repríza 14. června.

Zájemci si však mohou už nyní zakoupit vstupenky na zářijová představení 14. a 20. září. První zářijovou reprízu dokonce navštíví guru české etikety Ladislav Špaček, jehož knihou o etiketě je inscenace inspirována a jehož hlas v představení také zazní.

Skutečně víte dobře, kdo má přednost do dveří? Koho představit jako prvního? Jak se správně chovat na první schůzce? Jaká jsou pravidla stolování? Jak se zachovat, když se vám ve společnosti stane nehoda? Víte, jak požádat o tanec? Taky z toho máte zamotanou hlavu?

„Hodně mne inspiruje současná nálada ve společnosti. Ukazuje se, že v základních hodnotách nemáme jako národ vůbec jasno. Jakoby se lidská slušnost stala nedosažitelnou, abstraktní hodnotou. Poukázáním na absenci slušného chování a hrubé nedodržování etikety můžeme ukázat, že takové zákony sice jsou povětšinou staré, mdlé, pokrytecké a prudce neaktuální, ale anarchie, která převládá, z nás činí burany, hulváty, vidláky, hrubiány, přinejlepším snoby - no zkrátka „typické Čechy“. Ráda bych se té naší tolik chvalořečené české slušnosti podívala na zub. Něco mi napovídá, že to bude pěkně nepěkná podívaná,“ řekla režisérka Anna Petrželková.

Osm členů uměleckého souboru, čtyři herečky a čtyři herci hrají, tančí a zpívají na téma etikety, morálky a taktu za doprovodu hudby herce zlínského divadla a muzikanta Tomáše Davida pod vedením režisérky Anny Petrželkové, choreografky Hany Achilles, jež se podílela i na choreografiích muzikálu Malovaného na skle a v kostýmech a na scéně známé výtvarnice Hany Knotkové, která se zlínským divadlem také často spolupracuje.

Diváci uvidí zcela nablízko své oblíbené herce: Janu Drgovou, Markétu Kalužíkovou, Kateřinu Liďákovou, Marii Vančurovou, Vojtěcha Johaníka, Radovana Krále, Marka Příkazkého a Jana Řezníčka. Zazní celkem osm písní, diváci uvidí herce tančit základní společenské tance a absolvují s nimi lekce společenského chování v nejrůznějších situacích z běžného života. Komediální tón inscenace se k závěru inscenace proměňuje v hořkost.

„Skrze etudy a situace o dobrých mravech jsme se doptávali, v jaké společnosti vlastně žijeme a zda pod maskou zdánlivé kultivovanosti se v nás neskrývá hrubost, sprostota či nezkrotitelná pudovost. Jak nebezpečné by to bylo, kdybychom na základní pravidla etikety a morálky zcela rezignovali,“ přibližuje dramaturg zlínského divadla Vladimír Fekar, který je zároveň spoluautorem scénáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám