Hlavní obsah

Zlínské divadlo má exkluzivní souhlas na první převedení bestselleru Žítkovské bohyně

Novinky, Veronika Jurčová

Pestrý výběr z dramatické tvorby nabídne divákům v příští sezóně Městské divadlo Zlín. Představí legendární muzikály Divotvorný hrnec a My fair lady, připomene pohnuté osudy Největšího z pierotů, oživí hravého Tracyho tygra a na jeviště převede knižní bestseller Kateřiny Tučkové Žítkovské bohyně.

Foto: MDZ

Městské divadlo Zlín

Článek

Pojítkem plánovaných inscenací pro nadcházející sezonu s podtitulem Cherchez la femme je téma okouzlení, snů, zázraků a kouzel. 68. sezóna přivede do Zlína řadu uznávaných režisérů, z nichž mnozí nejsou zlínskému publiku neznámí.

Ve Velkém sále přihodí zkraje sezóny k Divotvornému hrnci umělecké šéfky Hany Mikoláškové něco ze svých kouzel Pejsek a kočička, jejichž režisérka Zoja Mikotová stvoří vzápětí spolu s ředitelem divadla Petrem Michálkem také Největšího z Pierotů. Další osobností, kterou na Velkém sále představíme, bude Hrabě Monte Carlo v autorském textu Romana VenclaMichaely Doleželové. Přírodní kouzla a čáry předvedou Žítkovské bohyně z nedalekých Bílých Karpat. S nimi se do Zlína vrátí také Dodo Gombár.

„Zdramatizovat a inscenovat román Žítkovské bohyně jsem navrhl dramaturgii zlínského divadla proto, že stopy, po kterých se odvíjí tento strhující magický příběh, jsou velmi blízko. Přechází přes naše příbytky a zahrady, přes minulost našeho kraje. Přes naši vlastní paměť. Naléhavě se trefují do srdce jako šíp, přes očistné rituály a nečekané zvraty. Proto skromně věřím, že se nás může tato znepokojivá freska dotýkat velmi osobně a nenechat nás lhostejnými,“ uvedl někdejší umělecký šéf zlínského divadla.

Hudebně sezónu divadlo nejen začne, ale také skončí – nový repertoár ve Velkém sále uzavře muzikálem My fair lady v režii Zdeňka Duška.

Pro komornější Studio Z zpracuje Tracyho tygra Jozef Krasula, který v minulosti ve Studiu Z „vyčaroval“ nezapomenutelné inscenace Jak jsem potkal Lidi, Když už člověk jednou je… a Život je zatraceně krásnej. Cestu V labyrintu světa a ráji srdce by se měl pokusit najít Pavel Khek.

V Dílně 9471 uvede divadlo po velkém úspěchu inscenovaného čtení Nikdy nekončí tuto autobiografickou tragikomedii zlínského rodáka Benjamina Kurase, v níž popisuje komplikovaný vztah emigranta k matce, na stálý repertoár. V divadelním klubu přibude i hravá a divoká jízda životem Kabaret Astragal alias Bonnie a Clyde po francouzsku v režii Anny Petrželkové. Ta byla nominovaná na cenu Talent roku letošních Thálií a diváci ji znají i jako režisérku úspěšné „zetkové“ inscenace Blanche a Marie.

Předplatné se začne prodávat 2. května. Stávajícím předplatitelům v divadle podrží místa do konce měsíce. Slavnostní zahájení sezony, jehož součástí bude i předávání diváckých cen Aplaus a premiéra muzikálu Divotvorný hrnec, se uskuteční 21. září ve Velkém sále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám