Hlavní obsah

Zlínská zoo se chlubí rekordními odchovy jihoamerických papoušků

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2012 se v ZOO Zlín stane mimo jiné rekordním v odchovu impozantního jihoamerického papouška ary arakangy. Zatím zde světlo světa spatřilo šest mláďat a další jsou očekávána.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Ara arakanga (Ara macao) je vzhledově velmi atraktivní papoušek, který je v zoologických zahradách relativně často k vidění. "Jeho odchov vyžaduje jisté zkušenosti, proto nás opakované úspěchy v chovu velmi těší," říká kurátor zahrady Pavel Shromáždil.

Čtveřice dospělých ptáků se během letní sezóny vyskytuje ve voliéře pod Yucatánem, další dva jsou k vidění v průchozí voliéře papoušků ara v dolní části zahrady. "Tito dva arové jsou tak trochu raritou. Vypadají jako dokonale sehraný pár, ve skutečnosti jsou to ale samci," dodal kurátor s tím, že láska stejného pohlaví není ani u „divokých“ zvířat neobvyklá věc. Dlouho ale idyla trvat nebude, s jedním samečkem počítají chovatelé do dalšího chovného páru.

V ZOO jsou nyní dva chovné páry, které letos vyvedly shodně každý po třech mláďatech. Jeden z párů hnízdí letos už podruhé. "V budce jsme našli 23. července vajíčko, od 28. srpna je slyšet hlas mláděte. Kolik jich je zatím nevíme, nechceme rodiče rušit kontrolou," dodal Shromáždil s tím, že překvapení v podobě nových arů bude zcela jistě příjemné.

Ara arakanda

Vyskytuje se ve Střední a Jižní Americe od Mexika až po Brazílii. Patří k největším arům, při bezmála metrové délce těla dosahuje váhy až 1,5 kg. Dožívá se až 80 let.

Převládající barvou peří arů je červená, pera na křídlech arakangy jsou žlutá a modrá (krovky a letky). Mohutný zahnutý zobák plní nejrůznější funkce, zejména funkci „třetí nohy“ při lezení. V době mimo hnízdění vytváří hejna o více jak sto kusech. V době hnízdění však žije v párech, patří mezi typické monogamní ptáky. 

Stejně jako ostatní druhy papoušků ara i ara arakanga patří mezi ohrožené druhy a je zapsán v příloze CITES I (úplný zákaz obchodování). Hnízdní na stromech, ze kterých domorodci mláďata vybírají a ochočují, jsou často rodinným majetkem a dědí se z generace na generaci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám