Hlavní obsah

Zlínská galerie představí díla Kamila Mikela inspirované geometrií

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava tvorby malíře a grafika Kamila Mikela začne v úterý 5. listopadu v 17 hodin v prostorách 14|15 Baťova institutu. Výstava představuje obrazy od roku 2005 s důrazem na nejnovější tvorbu, v níž se autor po dlouhém období barevných struktur propracoval až k monochromním reliéfům.

Foto: archiv KGVU Zlín

Dílo: Metastruktura č. 2, akryl, dřevo, plátno 124 x 184 cm, 2012

Článek

Kamil Mikel (narozen 1964 ve Zlíně) vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze. Setkání s Daliborem Chatrným, který v posledních ročnících Mikelova studia vedl ateliér grafiky, bylo zásadní pro jeho budoucí směřování k autonomním grafickým a záhy i malířským skladbám.

Výstava potrvá v přízemí budovy 14 až do 5. ledna. Miklova díla, založená na užití geometrických tvarů, v základu bodu a čáry, jsou motivována snahou o vyjádření obecných principů přírody. Jim je již v řecké filozofii přisouzena povaha ideálního a na smyslovém světě nezávislého, a proto jednoduchého. Tato obsahová „jednoduchost“ však skýtá řadu způsobů vyjádření, neboť nejde jen o zobrazení elementů, ale především o vztahy mezi nimi. Zde se také v rovině obrazu vyčerpávají pravidla geometrie a otevírá se prostor pro tvoření.

Úvodní slovo bude mít ředitel Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a kurátor této výstavy Václav Mílek. Výstava představuje obrazy od roku 2005 s důrazem na nejnovější tvorbu, v níž autor po dlouhém období barevných struktur radikálně obměnil svou výrazovou škálu a propracoval se k vysokým monochromním reliéfům.

Výstava je ve 14|15 Baťově institutu otevřena denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek do 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám