Hlavní obsah

Zlínská filharmonie před odletem na korejské turné představila novou harfu

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou harfu za 730 tisíc korun představili zlínští filharmonici ve čtvrtek 1. listopadu návštěvníkům koncertu nazvaném Korejský večer. „Na pořízení nákladného nástroje přispěl Zlínský kraj a Statutární město Zlín,“ sdělila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

Foto: Zlínský kraj

Zleva ředitel filharmonie Josef Němý, zlínský primátor Miroslav Adámek a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Článek

Čtvrteční koncert byl „velkou generálkou“ před turné do Jižní Koreje, na který Filharmonie Bohuslava Martinů odlétá v sobotu 4. listopadu.

„Koncertovat budeme v Soulu a v dalších čtyřech korejských městech. Turné bude mimořádně silnou propagací Zlínského kraje. Část hudebníků bude hrát v krojích našich národopisných oblastí a zajištěny jsou také ochutnávky moravských vín,“ uvedl ředitel filharmonie Josef Němý.

Současně poděkoval hejtmanovi Zlínského kraje Jiřímu Čunkovi a primátoru Zlína Miroslavu Adámkovi za významnou finanční pomoc, bez níž by nebylo možné zakoupit novou harfu. „Náš původní nástroj byl z roku 1995 a jeho stav se rapidně zhoršoval, museli jsme si často harfu půjčovat odjinud,“ dodal ředitel filharmonie, jejímiž zřizovateli jsou Zlínský kraj a Město Zlín.

„Všechny koncerty, které jsem tady slyšel, mi udělaly radost. A nejen ty, kterých se zúčastňuji z pracovních důvodů, ale i ty, na které chodím soukromě,“ řekl v úvodu hejtman Jiří Čunek, který na Korejský večer pozval i hosty z gruzínského velvyslanectví pobývající v těchto dnech na oficiální návštěvě Zlínského kraje.

Na programu Korejského večera byla Smetanova Vltava, Glazunovův Koncert pro housle a orchestr a moll, op. 82 a Dvořákova Symfonie Z nového světa. Filharmonii Bohuslava Martinů dirigoval Leoš Svárovský a jako sólistka vystoupila houslistka Haerim Elizabeth Lee, pocházející z Jižní Koreje. Koncertu, který posluchači odměnili bouřlivým potleskem vestoje, se zúčastnili také zástupci korejského velvyslanectví.

Před samotným koncertem proběhla ve foyeru Kongresového centra Zlín vernisáž výstavy tradičního korejského umění Bozagi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám