Hlavní obsah

Zlínská divadelní sezóna ve znamení ženy začíná

Novinky, Veronika Jurčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby nabízí divákům v nové 68. sezóně Městské divadlo Zlín. Pojítkem plánovaných inscenací je téma okouzlení, snů, zázraků a kouzel.

Foto: Zdeněk Němec

Cherchez la femme - tváří nové sezony se stala herečka Markéta Kalužíková.

Článek

V sezóně s podtitulem "za vším hledej ženu" zlínští divadelníci uvedou dva nové legendární muzikály Divotvorný hrnec a My fair lady, připomenou pohnuté osudy Největšího z pierotů, v jevištní verzi poprvé představí knižní bestseller Žítkovské bohyně a mnoho dalšího. 

Sezóna začíná v sobotu 21. září v 19 hodin II. premiérou Divotvorného hrnce. Předcházet jí bude v 18.30 v dolním foyer odhalení expozice upomínající na uherskobrodského rodáka Františka Kožíka, autora románové předlohy říjnové premiéry Největší z pierotů. Návštěvníci divadla si budou moci prohlédnout Kožíkův pokoj, včetně knih a psacího stroje. Předměty do expozice zapůjčil divadlu spisovatelův přítel Josef Koller starší.

Součástí slavnostního večera bude po představení ve foyer vyhlášení výsledků divácké ankety Aplaus 2013. Udělena bude po tříleté odmlce také Cena ředitele, která tentokrát připadne manželům Vlastě a Romanu Mecnarowským. Předávání cen Aplaus bude moderovat herec Luděk Randár. Milým hostem večera bude herečka a držitelka prestižní Ceny Thálie Petra Hřebíčková.

68. sezóna přivede do Zlína řadu uznávaných režisérů, z nichž mnozí nejsou zlínskému publiku neznámí. Ve Velkém sále přihodí zkraje sezóny k Divotvornému hrnci v režii umělecké šéfky Hany Mikoláškové něco ze svých kouzel Pejsek a kočička, jejichž režisérka Zoja Mikotová stvoří vzápětí spolu s ředitelem divadla Petrem Michálkem také Největšího z Pierotů.

Další osobností, kterou na Velkém sále představíme, bude Hrabě Monte Carlo v autorském textu Romana Vencla a Michaely Doleželové. Přírodní kouzla a čáry předvedou na jaře příštího roku Žítkovské bohyně z nedalekých Bílých Karpat. S dramatizací knižního bestselleru Kateřiny Tučkové se do Zlína vrátí jako host také Petra Hřebíčková a někdejší umělecký šéf Dodo Gombár.

„Stopy, po kterých se odvíjí tento strhující magický příběh, jsou velmi blízko. Přechází přes naše příbytky a zahrady, přes minulost našeho kraje. Přes naši vlastní paměť. Naléhavě se trefují do srdce jako šíp, přes očistné rituály a nečekané zvraty,“ říká. Hudebně sezónu divadlo nejen začne, ale také skončí – nový repertoár ve Velkém sále uzavře slavný broadwayský muzikál My fair lady v režii Zdeňka Duška.

Pro Studio Z zpracuje Tracyho tygra slovenský režisér Jozef Krasula. Cestu v Komenského Labyrintu světa a ráji srdce se pokusí najít Hana Mikolášková.

V Dílně divadlo uvede po velkém úspěchu inscenovaného čtení Nikdy nekončí tuto svižnou komedii zlínského rodáka Benjamina Kurase na stálý repertoár. V divadelním klubu přibude i hravá a divoká jízda životem Kabaret Astragal alias Bonnie a Clyde po francouzsku v režii Anny Petrželkové. Tu diváci znají mimo jiné i jako režisérku úspěšné „zetkové“ inscenace Blanche a Marie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám