Hlavní obsah

Zlínská Cantica laetitia zvítězila v Belgii

Novinky, Sabina Kučerová

Komorní sbor Cantica laetitia ze Zlína se ve dnech 2. až 5. října zúčastnil prestižní Mezinárodní soutěže pěveckých sborů ve vlámském Maasmechelenu. Z Belgie si sbor přivezl nejen první místo v kategorii smíšených sborů, ale také Cenu za nejlepší interpretaci povinné skladby.

Foto: Jan Nowak

Zlínský sbor Cantica laetitia na Mezinárodní soutěži pěveckých sborů ve vlámském Maasmechelenu.

Článek

„Ve velké konkurenci a při menším počtu zpěváků v našem sboru jsme vítězství nečekali. Byl jsem příjemně překvapen,“ sdělil sbormistr sboru Cantica laetitia Josef Surovík.

Dodal, že povinná skladba byla velmi náročná a pro sbory se stala prubířským kamenem. „Jednalo se o hudební dílo složené přímo pro tuto soutěž. O to víc si vážíme, že jsme získali i cenu za interpretaci povinné skladby, kterou nám předal přímo její autor Peter Pieters,“ doplnil Surovík.

Vysokou úroveň letošního 13. ročníku soutěže dokazuje i fakt, že ze čtyřiceti přihlášených sborů byla zlínská Cantica laetitia mezi dvanácti vybranými. Na Mezinárodní sborové soutěži v Maasmechelenu se utkaly i sbory z Německa, Belgie, Nizozemska, Itálie, Ukrajiny a Indonésie.

„Na soutěži byla krásná atmosféra. Poprvé jsme si vyzkoušeli ubytování v rodinách, kde jsme navázali přátelské vztahy,“ chválil Josef Surovík. 

Na podzim Cantica laetitia vystoupí na benefičním koncertě pro Ukrajinu, který se bude konat 21. listopadu v Kongresovém centru ve Zlíně.

V posledních letech zlínská Cantica laetitia sbírá ocenění u nás i v zahraničí. Letos v květnu její členové spolu se sbormistrem Josefem Surovíkem zaznamenali úspěch na festivalu v Bosně a Hercegovině.

Na jubilejním 15. ročníku Mezinárodního festivalu pěveckých sborů „Zlatna vila“ v Prijedoru sbor získal Cenu publika, Zvláštní cenu za nejlepší provedení duchovní skladby a Zvláštní cenu za scénickou či interpretační inovaci provedených sborových děl. Mezinárodního festivalu v Bosně a Hercegovině se letos zúčastnilo celkem devět sborů z Chorvatska, Srbska, Slovinska, Bulharska, Makedonie, Itálie a České republiky.

V loňském roce Cantica laetitia po celkovém vítězství na Mezinárodním festivalu akademických pěveckých sborů „IFAS“ v Pardubicích zabodovala i v maďarském Debrecenu, kde se konal 26. ročník výběrové soutěže Béla Bartók Choir Competition. V konkurenci 14 sborů z celého světa se zlínským zpěvákům podařilo v Maďarsku získat 2. cenu v kategorii komorních sborů, přičemž první cena nebyla udělena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám