Hlavní obsah

Zlíňané se budou moci originální formou seznámit s příběhem Cyrila a Metoděje

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 1. července ve 14 hodin proběhne v prostorách zlínského zámku slavnostní zahájení unikátní výstavy k projektu Cyril a Metoděj – autentický příběh naší země, prostřednictvím kterého přibližuje Centrála cestovního ruchu Východní Moravy veřejnosti život a odkaz slovanských věrozvěstů.

Foto: Locomotion
Článek

Seznámit se životními osudy světců od jejich narození až do konce života, přiblížit místa, kudy při své cestě putovali, a přenést se na chvíli do jejich doby – to vše budou mít od začátku července možnost prostřednictvím výstavy ve zlínském zámku zažít jeho návštěvníci.

Ve středu 1. července navíc mají i jedinečnou příležitost spatřit od 15 hodin část příběhu obou postav v podání činoherní skupiny ostravského Divadla loutek. „Představení vychází z historicky doložených faktů a je zpracováno poutavou formou, atraktivní pro běžného diváka i pro menší děti,“ uvádí spoluautor scénáře Aleš Petrič. Na zámku proběhne také ukázka řemesla mincaře, u kterého si návštěvníci mohou vyrazit pamětní groš.

Výstava v zámku zahrnuje velkoformátové fotografie a knižní publikace, které mají návštěvníky detailně seznámit s projektem Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Ta připravila k letošnímu výročí 1130 let od úmrtí Metoděje unikátní roadshow po šedesáti místech v rámci celé České republiky.

„Během jednotlivých zastávek přibližujeme lidem nejen významné momenty a přínos Slovanských věrozvěstů, ale také atmosféru středověku. A to prostřednictvím historických artefaktů, ukázek  starých řemesel a zmiňovaného divadelního představení, které má mezi návštěvníky obrovský ohlas - právě pro jeho srozumitelnost a způsob zpracování příběhu,” uvedla  Dana Daňová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

„Především, ale chceme veřejnosti představit a pozvat je na známá i zapomenutá místa spojená s odkazem Cyrila a Metoděje. A také je pozvat k uvědomění si svých křesťanských kořenů, což v této rozeklané době považuji osobně za nejvýznamnější poselství celého našeho projektu,” dodala Daňová.

Zajímavou motivací právě k výletům do těchto míst je soutěž o unikátní svitek s mapou Velké Moravy vyhotovené na ručním papíře, který mohou lidé získat při návštěvě vybraných deseti z nich. Projekt Cyril a Metoděj, po stopách strhujícího příběhu, však přináší kromě poznání a zábavy, také dobrodružství pro zvídavé cestovatele a příznivce geocachingu. Díky aplikaci do mobilního telefonu mohou hledat kešky na významných místech spjatých s odkazem Cyrila a Metoděje podle interaktivní mapy a zapojit se tak do soutěže o atraktivní ceny.

Ve Zlíně bude výstava na zámku k vidění do 14. července. Potkat se v okolí Zlína s roadshow k tomuto projektu však bude možné i na dalších místech např.: 5. 7. v Archeoskanzenu na Modré při Cyrilometodějské pouti, 16. 8. v Rožnově pod Radhoštěm na Starodávném jarmarku, 21. 8. v Kroměříži na Dožínkách Zlínského kraje, 13. 9. v Uherském Hradišti na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek nebo 17. 9. ve Zlíně na Kejklířském jarmarku.

Partnery projektu Cyril a Metoděj, autentický příběh naší země jsou Centrála cestovního ruchu Jižní Moravy a Moravskoslezský kraj. Projekt byl spolufinancován z Integrovaného operačního programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám