Hlavní obsah

Zlín obnoví Památník Tomáše Bati za méně peněz, než se čekalo

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební obnova Památníku Tomáše Bati přijde město Zlín na necelých 35 miliónů korun bez DPH. Zakázku získala ve veřejné soutěži společnost Zlínstav. Práce na rekonstrukci začnou ještě letos, skončit by měly do dvou let.

Foto: Magistrát města Zlína

Památník T. Bati.

Článek

Odhady nákladů na přestavbu bývalého Domu umění zpět na památník byly původně vyšší. „Soutěžením zakázky se nám je podařilo významně snížit. Zahájení přestavby už nestojí nic v cestě,“ konstatoval zlínský primátor Miroslav Adámek.

„O tuto zakázku se ucházelo pět firem. Na doporučení výběrové komise vybrala rada tu nejvýhodnější,“ doplnil náměstek primátora Jiří Korec.

Celkové náklady na obnovu památníku se odhadují na zhruba 70 miliónů korun. Městu se podařilo získat dotace z ministerstva kultury ve výši 32 miliónů korun. Použity budou i peníze, které se sešly ve veřejné sbírce Zlíňané sobě. „Na bankovním účtu je téměř 200 tisíc korun, všem dárcům velice děkujeme,“ řekl Miroslav Adámek. Dodal, že zbytek potřebných financí, tedy přibližně polovinu, uvolní ze svého rozpočtu město.

„Památník Tomáše Bati se díky rekonstrukci vrátí do podoby, kterou měl po svém postavení v roce 1933. Budou odstraněny přístavby z 50. let minulého století, takže z budovy se opět stane ‚skleněný krystal,‘ považovaný za architektonický skvost a jeden ze symbolů Zlína. Při rekonstrukci budou použity železo, beton a především sklo, tedy materiály, s jakými pracoval architekt František Lydie Gahura, který je autorem stavby,“ informoval mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Interiér památníku bude variabilní, aby zaujal co nejvíce návštěvníků. Jeho součástí bude znovu letadlo Junkers. „Tomáš Baťa v něm prožil poslední vteřiny svého života. Letadlo se tak stalo základním motivem celé původní expozice. Bylo umístěno ve vstupním halovém prostoru vytvořeném přes dvě patra v západní části stavby. V hale byl vystaven i motor havarovaného letadla,“ vysvětlila Dagmar Nová, vedoucí Oddělení urbanismu a architektů magistrátu

Obnovený Památník Tomáše Bati se stane dalším turistickým lákadlem města. Zejména pro ty, kteří se zajímají o baťovskou architekturu a osobnost, kterému je věnována. „Památník určitě přispěje do mozaiky ojedinělých baťovských staveb. Měl by být vyvrcholením prohlídkového okruhu baťovské stavební produkce po Zlíně,“ potvrdila Dagmar Nová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám