Hlavní obsah

Zkušeností českých dětí s kyberšikanou přibývá, potvrdil olomoucký výzkum

Novinky, Kamil Kopecký

Přibývá dětí, které se na vlastní kůži přesvědčily o tom, co je to kyberšikana. Podle výzkumu Nebezpečí elektronické komunikace 2 realizovaného projektem E-Bezpečí Centra prevence rizikové virtuální komunikace Univerzity Palackého v Olomouci se s kyberšikanou setkalo 59,4 % dětí ve věku 11 až 17 let.

Foto: Kamil Kopecký
Článek

To je o šest procent dětí více, než kolik ukázal podobný výzkum prováděný v loňském roce.

„Je samozřejmě jasné, že ne každý projev kyberšikany je stejně závažný, nicméně hodnoty, které z výzkumu vyplynuly ukazují, že kyberšikana je rozšířeným problémem a je třeba jí věnovat pozornost,“ uvedla realizátorka výzkumu Mgr. Veronika Krejčí z Centra prevence rizikové virtuální komunikace.

Děti se podle výzkumu nejčastěji setkávají s verbálním ponižováním (34,4 %), prolomením elektronického účtu, např. e-mailového (32,8 %) a obtěžováním, např. neustálým prozváněním, spamováním atd. (25,8 %). Znatelný je také nárůst dětí, které se na kyberšikaně podílí v roli útočníků. Kyberšikanu vyzkoušelo 41,08 %, zatímco loni se k podobnému chování přihlásilo 27,8 %. Výzkumu se zúčastnilo přes 12 500 žáků základních a středních škol z celé ČR.

Důvodů, proč jsou zmíněná čísla tak vysoká, je několik. Podílí se na nich např. snadná dostupnost internetu a mobilních telefonů, absence pravidel chování ve virtuálním prostředím, obtížná kontrolovatelnost, zdánlivá anonymita prostředí, která nahrává agresivitě útočníků i neopatrnému chování ze strany potenciálních obětí.

Podle Krejčí je účinným nástrojem v boji s kyberšikanou prevence. „Naší snahou je zvýšení informovanosti o rizicích spojených s používáním ICT zejména u dětí, které jsou nejčastějšími oběťmi i útočníky. Důležitou roli však hraje také vzdělávání učitelů a především rodičů,“ uvedla.

Výzkum ukázal, že zájem dětí řešit tyto problémy s rodiči vrůstá. Krejčí však zároveň varuje před negativistickým postojem vůči ICT. „Pozitiva informačních a komunikačních technologií jsou zřejmá a dalece převyšují možná rizika. S přehnanými zákazy bych proto byla opatrná. Je ale třeba nastavit jasná pravidla. Neměli bychom také zavírat oči před riziky ICT, protože uvědomění si rizik je prvním krokem k tomu naučit se používat tyto technologie bezpečně,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám